Slovenija 9.11.2016 0:30

Skozi november od danes s pomočjo 27. festivala Liffe

Ljubljana, 9. novembra - V Cankarjevem domu (CD) se bo drevi začela 27. izdaja Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe. Ponudila bo 103 celovečerne in 19 kratkih filmov. Avtorska retrospektiva bo posvečena poljskemu cineastu Jerzyju Skolimowskem, v fokusu bo romunski film. V sekciji Perspektive se bo za glavno nagrado vodomec potegovalo deset filmov.

Ljubljana, Cankarjev dom. Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Drevišnje odprtje festivala bo v znamenju filma 11 minut poljskega Skolimowskega, kot predfilm pa bodo prikazali s študentskim oskarjem nagrajeni kratkometražec Vsi ti glasovi v režiji Davida Henryja Gersona, pri katerem je kot soscenarist sodeloval Martin Horvat.

V Perspektivah se bodo za nagrado med drugim potegovali filmi Aquarius brazilskega režiserja Kleberja Mendonce Filha, Ne glej mi v krožnik hrvaške režiserke Hane Jušić, režijski prvenec srbske igralke Mirjane Karanović Dobra žena in film Vlažnost, ki ga je režiral Nikola Ljuca.

Med filmi na sporedu letošnjega Liffa je tudi kar nekaj festivalskih uspešnic, med drugim za evropsko filmsko nagrado nominirani filmi Ona v režiji Paula Verhoevena, Jaz, Daniel Blake režiserja Kena Loacha in Toni Erdmann režiserke Maren Ade.

Romunski film bo predstavljen preko filmov režiserjev mlajše generacije z letnico 2016, slovenski film pa bo na Liffu zastopan s filmi Damjana Kozoleta, Petre Seliškar, Igorja Šterka in Špele Čadež.

Novost letošnje izdaje je, da bodo festivalski filmi poleg v Ljubljani in Mariboru prvič v manjšem obsegu prikazani še v Celju in Novem mestu.

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 19. novembra.