Slovenija 9.11.2016 5:00

V Narodni galeriji zbirka nekdanjega nogometaša Davorja Vugrinca

Ljubljana, 9. novembra - V Narodni galeriji bodo ob 19. uri odprli razstavo Kolekcija Vugrinec - Hrvaška moderna (1880-1945). Zbirka Davorja Vugrinca je krst doživela v zagrebškem umetniškem paviljonu leta 2015, kjer so jo predstavili kot zbirko mojstrovin hrvaške moderne. Kot so zapisali v galeriji, je sijajen primer zbiralske ambicije, ki presega celo muzejske zbirke.

Ljubljana. Narodna galerija Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/ STA

Ljubljana.
Narodna galerija Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/ STA

Postavitev združuje 65 slik in del na papirju ter 12 kipov iz zbirke nekdanjega hrvaškega nogometaša Davorja Vugrinca, ki so jih ustvarili sopotniki, prijatelji in študijski kolegi slovenskih umetnikov, od Šubicev, Ažbeta do impresionistov.

Z deli so na razstavi zastopani umetniki Mato Celestin Medović, Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Oton Iveković, Čikoš Sesija, Mirko Rački, Ljubo Babić, Miroslav Kraljević, Milivoj Uzelac, Marjan Trepše, Vilko Gecan, Vladimir Becić, Marino Tartaglia, Omer Mujadžić, Ivan Meštrović, Frano Kršinić in drugi.

Kot je med postavljanjem razstave v Narodni galeriji za STA povedal Vugrinec, se je vse skupaj začelo leta 1997, ko je kupil sliko Miljenka Stančića z naslovom Kvartopirci. Ko je sliko videl direktor Varteksa in predsednik Nogometnega kluba Varteks Anđelko Herjavec, jo je želel odkupiti, pri čemer mu je bil pripravljen plačati več, kot je sam plačal zanjo. Tedaj ga je prešinilo, da so lahko slike, poleg tega, da nudijo estetski užitek, tudi dobra naložba. Danes zbiranje umetniških zanj ni več le konjiček, v Zagrebu ima galerijo.

Poudaril je, da nikoli ne kupuje "avtorjev", denimo dela tistih, ki mu v zbirki manjkajo. Umetnina je zanj prvenstveno umetniško delo, od vsakega umetnika pa poskuša dobiti le najboljše.

Umetnine vedno kupuje premišljeno. Kot je povedal, je izjemno potrpežljiv, na sliko, ki jo želi imeti v zbirki, lahko zelo dolgo čaka. Za 90 odstotkov slik iz njegove zbirke je bilo znano, kje se nahajajo in jih je čakal ter kupil, ko se je pojavila priložnost. Na nekatere čaka že 20 let, odkar je začel oblikovati zbirko.

Vugrinec, rojen leta 1975 v Varaždinu, je kariero začel pri nogometnem klubu Varteks. Leta 1996 je prvič nastopil v hrvaški državni reprezentanci in v njej ostal deset let. Skoraj deset let je igral v turških in italijanskih elitnih klubih. V hrvaški prvi nogometni ligi je s 146 zadetki najboljši strelec vseh časov.

Razstava bo na ogled do 12. marca.