Svet 9.11.2016 6:00

V mestu Bath našli doslej neznano sliko Pietra Bruegla mlajšega

London, 9. novembra - V depojih Muzeja Holburne v mestu Bath so našli doslej neznano sliko flamskega slikarja Pietra Bruegla mlajšega (1564-1638). Delo z naslovom Poročni ples na prostem je odkrila Jennifer Scott, ki je leta 2014 prevzela vodenje muzeja. Pred tem je veljalo, da gre ali za kopijo, ali pa da je sliko naslikal kateri od umetnikovih sledilcev.

Slika, ki je nastala med letoma 1607 in 1614, bo po poročanju britanskega BBC osrednji eksponat na razstavi o slikarski družini Bruegel, ki jo v muzeju načrtujejo spomladi.

Kot je za radio BBC povedala Jennifer Scott, je šlo pri odkritju slike za "enega tistih vznemirljivih trenutkov, ki so sanje vsakega muzejskega direktorja, da nekaj odkrije, nato pa se skozi konservatorski postopek izkaže, da je bil njegov sum pravilen".

Pieter Bruegel mlajši se je rodil v Bruslju kot starejši sin slikarja Pietra Bruegla starejšega. Živel in delal je večinoma v Antwerpnu. V glavnem je kopiral dela svojega očeta. Tako se je učil in se izpopolnil v spretnosti slikanja prizorov iz pekla, čarovnic, požarov, mučenj in drugih grozovitosti, zato je dobil vzdevek peklenski Bruegel. Tudi pri ustvarjanju lastnih slik je sledil očetu tako po motivih - prizori iz kmečkega življenja, krajine - kot pri tehniki.

Kot je še povedala Jennifer Scott, se nanj žal pogosto gleda kot na manj pomembnega Bruegla. "Mislim, da je temu tako, ker je imel to smolo, da mu je bilo ime tako kot njegovemu očetu. Zdaj pa se nam je ponudila priložnost da vidimo, kako je bil inovativen in svež v svojem pristopu, pa čeprav je pogosto le predelal prizore, po katerih je bil slaven njegov oče."

Razstavo o slikarski dinastiji Bruegel bodo v Muzeju Holburne odprli 11. februarja.