Slovenija 10.11.2016 6:00

V Novi Gorici začetek Filmskih dnevov lux

Nova Gorica, 10. novembra - S filmom Toni Erdmann v režiji Maren Ade se bodo drevi v Novi Gorici začeli Filmski dnevi lux. Dnevi vključujejo turnejo filmov, nominiranih za nagrado lux, po Sloveniji. V Novi Gorici bosta v prihodnjih dneh na sporedu še filma Bučko režiserja Claudeja Barassa in Ko odprem oči v režiji Leyle Bouzid. Projekcije bodo še v Ljubljani, Krškem in Ptuju.

Z nagrado lux Evropski parlament (EP) že desetletje pod žaromete postavlja filme, ki segajo v osrčje evropske javne razprave o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih, premislek o evropski identiteti in vrednotah kot tudi o kulturni in jezikovni raznolikosti, dveh temeljnih načelih EU, ki sta zapisani v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah, so sporočili iz informacijske pisarne EP v Sloveniji.

Letos se za nagrado lux poteguje politično tragična komedija Toni Erdmann nemške režiserke in scenaristke Maren Ade. Film pripoveduje zgodbo o obujanju ljubezni med ambiciozno 30-letnico in njenim postaranim očetom, nikoli odraslim hipijem.

V finalu sta tudi animirani film Bučko švicarskega režiserja Claudeja Barassa, ki sirotišnice ne predstavlja kot kraja groze, ampak kot kraj, kjer je mogoče najti mir in prijateljstvo, ter film Ko odprem oči tunizijske režiserke Leyle Bouzid, ki prinaša zgodbo mlade generacije v Tuniziji v mesecih pred arabsko pomladjo. Bučko bo v novogoriškem kulturnem domu na sporedu 14. novembra, Ko odprem oči pa dan kasneje.

Filmska karavana lux bo pot po Sloveniji nadaljevala na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu - Liffe, kjer bodo omenjeni filmi prikazani med 15. in 20. novembrom. Projekciji filma Ko odprem oči 15. novembra bo sledil neposreden prenos pogovora z režiserko in glavno igralko filma iz bruseljskega kina Bozar. Dogodek bo hkrati potekal v kinih in na festivalih po vseh državah EU.

Po dopoldanski projekciji Bučka 18. novembra pa bo v Cankarjevem domu potekala okrogla miza Smo dovolj občutljivi za stiske otrok, ki se je bosta udeležila evropska poslanca France Bogovič in Tanja Fajon ter drugi strokovnjaki.

V Kulturnem domu Krško bodo finaliste za nagrado lux prikazali 28., 29. in 30. novembra, v ptujskem Mestnem kinu pa 1., 2. in 3. decembra.

Za svoj najljubši evropski film bodo lahko gledalci tudi letos glasovali preko spleta. Občinstvo je leta 2014 za svojega zmagovalca izbralo med finaliste uvrščeni film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička.

O zmagovalnemu filmu nagrade lux sicer odločajo evropski poslanci. Podelitev nagrade za leto 2016 bo 23. novembra na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu.