Slovenija 9.11.2016 12:27

V Celju razstava Boj za dediščino Celjskih

Celje, 9. novembra - V Pokrajinskem muzeju Celje bodo danes ob 560. obletnici smrti Ulrika II., poslednjega grofa in kneza celjskega, odprli priložnostno razstavo Boj za dediščino Celjskih. Na njej je med drugim razstavljena kopija mitre, ki jo je Pokrajinskemu muzeju Celje posodil muzej srbske pravoslavne cerkve zagrebško-ljubljanske metropolije v Zagrebu.

Celje. Pokrajinski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA

Celje.
Pokrajinski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kantakuzina Branković, v našem prostoru poimenovana kot Katarina Celjska, je po poroki ostala zvesta pravoslavni veri svojih prednikov. Okoli leta 1450 je beograjski metropoliji darovala mitro, ki jo je po tradiciji žensk iz najvišjih slojev izvezla sama. Ukrojena je iz temno modre svilene tkanine in okrašena z vezenino, ki je razporejena v tri pasove. V spodnjem delu sta z biseri uvezena verza iz 25. Davidovega psalma v stari cirilici, so sporočili iz celjskega muzeja.

Celotno podobo mitre dopolnjujejo fantazijski cvetovi, tulipani, suličasti listi in triperesni ornamenti. Na vrhu se mitra zaključuje s kovinski okrasom v obliki lilije, ki je bil verjetno dodan kasneje. Prvotno naj bi mitro zaključeval križec iz štirih večjih biserov.

Mitra je po navedbah muzeja izjemen pričevalec svoje dobe že zaradi redkih ohranjenih tekstilij iz tistega časa, odlikuje pa jo harmonična zasnova in popolnost natančnega in potrpežljivega dela. Razkriva nam značaj plemkinje, ki je še v času svojega življenja izgubila otroke, moža in posvetno bogastvo.

Na razstavi si bo moč ogledati tudi kovance, muzej pa kot redkost izpostavlja krajcar Jana Vitovca in kovanec Maksimiljana I. Habsburškega ter pečnico s poprsjem cesarja Friderika III. Habsburškega iz 15. stoletja.