Svet 10.11.2016 5:00

Retrospektiva o Bowieju podrla rekord obiskanosti razstav muzeja Victoria in Albert

London, 10. novembra - Retrospektiva londonskega muzeja Victoria in Albert, posvečena lani preminulemu glasbeniku Davidu Bowieju, je postala najbolje obiskana razstava v zgodovini muzeja. Postavitev si je od marca 2013 ogledalo 1,5 milijona obiskovalcev. Razstavo David Bowie Is je samo ob odprtju obiskalo 312.000 ljudi, za seboj pa ima več mednarodnih gostovanj.

Velika Britanija, London. Pop legenda David Bowie. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Pop legenda David Bowie.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev z naslovom David Bowie Is raziskuje tako glasbenikov ustvarjalni proces kot tudi njegov vpliv na umetnost in kulturo. Med drugim zaobjema njegovo sodelovanje z umetniki s področja mode, zvoka, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma. Med eksponati so instrumenti, kostumi, risbe, rokopisi pesmi ter zapisi iz glasbenikovega dnevnika.

Razstava je po londonski postavitvi bila predstavljena tudi mednarodno, med drugim v Berlinu, Melbournu, Sao Paolu in Parizu. Trenutno je na ogled v Muzeju moderne umetnosti v Bologni, od januarja do aprila 2017 bo gostovala v Tokiu, mednarodno turnejo pa bo sklenila maja 2017 v Barceloni.

Geoff Marsh, eden od kustosov razstave David Bowie Is, je povedal, da so v Muzeju Victoria in Albert navdušeni nad tem, da si je razstavo doslej ogledalo toliko ljudi po svetu. Že pred njenim londonskim debijem so v muzeju zabeležili najboljšo predprodajo vstopnic. Da bi lahko sprejeli vse, ki so si jih vnaprej zagotovili, je muzej po odprtju več dni deloval pozno v noč.

Doslej je za najbolje obiskano razstavo muzeja veljala postavitev Art Deco, ki si jo je ogledalo 1,17 milijona ljudi. Sledili sta ji postavitvi Vivienne Westwood (844.000 obiskovalcev) ter Surreal Things: Surrealism & Design (881.000 obiskovalcev), poroča britanski BBC.