Slovenija 13.11.2016 10:00

V Mini teatru Chagallovo intimno doživljanje sveta

Ljubljana, 13. novembra - V Mini teatru bodo v sredo premierno uprizorili predstavo z naslovom Chagall, ki je nastala v režiji Ivana Peternelja. Kot je ta povedal za STA, bodo gledalcem ponudili komorno predstavo o Chagallovem intimnem doživljanju sveta ter o vprašanjih, ki si jih je zastavljal. Chagalla bo upodobil Blaž Šef.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava bo prikazala Chagallovo odraščanje vse od najzgodnejših let skozi buren čas prve in druge svetovne vojne vse do njegove visoke starosti. Med drugim bo predstava spregovorila o njegovem judovskem poreklu ter o vojnah, ki so ga zaznamovale, je povedal Peternelj.

Uprizoritev črpa iz življenja in ustvarjanja znamenitega belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla, ki je že pri 35 letih napisal avtobiografijo Moje življenje. Ta je v slovenskem prevodu Suzane Koncut izšla leta 2005 pri Študentski založbi.

Chagall je živel v razburljivem in umetnosti naklonjenem času. Menil je, da mora likovna umetnost tako kot knjige pripovedovati, gledalcem pa posredovati izkušnje, spomine in doživetja. Življenje je razumel kot cirkus: "Da bi preživel, moraš biti klovn, akrobat, glasbenik, slikar," so njegove besede povzeli v Mini teatru.

Ustvarjalce predstave, ki nastaja v prepletu gledališča in likovnosti, zanima predvsem raziskovanje odnosa med besedo, pripovedjo in barvo. Gledališka govorica uprizoritve se navdihuje v neizmerni zakladnici Chagallove ikonografije, v njegovem sanjskem, nadrealističnem svetu ter v erupciji njegovega ustvarjalnega opusa.

Poleg Šefa v predstavi igrajo še Liza Marija Grašič, Ravil Sultanov in Nataša Sultanova. Dramaturginja je bila Jana Pavlič, kostumografka, oblikovalka in scenografka pa Ljubica Čehovin -Suna.

Predstava je nastala v produkciji Društva za umetnost Avgus ter koprodukciji Škuca, Mini teatra in Zavoda Projekt Atol.

Chagall se je rodil v Ljosnu pri Vitebsku v Rusiji. Študiral je v Sankt Peterburgu. Med letoma 1910 in 1914 je živel v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1914 v berlinski galeriji revije Der Sturm in z njo vzbudil veliko pozornosti. Po oktobrski revoluciji je bil komisar nove sovjetske oblasti za likovno umetnost v Vitebsku, leta 1923 pa se je dokončno naselil v Parizu. Tam so ga navdihovale umetniške smeri 20. stoletja - fauvizem, kubizem in ekspresionizem, po katerih je povzel posamezne elemente in jih vključil v svojo slikarsko govorico.

Julija 1941 se je pred nacisti umaknil v ZDA. Čeprav je bil daleč od vojnega dogajanja, se ga je vojna močno dotaknila. V New Yorku je naslikal vrsto slik, na katerih je upodobil razdejanje in strah. V Francijo se je vrnil leta 1949 in se naselil v Saint-Paul-de-Venceu, kjer je živel do smrti. Po vrnitvi v Francijo se je posvetil tudi mozaiku, ustvaril je slikana okna za nekaj cerkva, med drugim za katedrali v Metzu in Reimsu.