Svet 11.11.2016 5:30

Pred dvema letoma odkrita Caravaggieva slika na ogled v Milanu

Milano, 11. novembra - Caravaggieva oljna slika, ki so jo pred dvema letoma našli v Franciji na podstrešju neke zasebne vile, je na ogled v milanskem muzeju. Delo z biblijskim motivom Judinje Judite, ki reže vrat Holofernu, oblegovalcu njenega ljudstva, je ocenjeno na 120 milijonov evrov. Na razstavi bo na ogled še nekaj drugih del renesančnega umetnika.

Kot so pojasnili v muzeju, se ne želijo spuščati v razprave, ali gre za avtentično delo, kar strokovnjake bega že od samega odkritja, pač pa želijo obiskovalcem ponuditi priložnost, da sami sliko primerjajo z umetnikovimi drugimi deli. Nekateri strokovnjaki namreč delo pripisujejo Caravaggievemu flamskemu kolegu Louisu Finsonu (1580 oz. 1575-1617).

Razstava z več kot 400 let staro sliko, ki je v neverjetno dobrem stanju, bo na ogled do 5. februarja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) se je najverjetneje rodil v Milanu. Šolal se je v Milanu in v Rimu, kjer je okoli leta 1590 začel delati. Večkrat je menjal delodajalca, končno pa je prišel pod okrilje kardinala Del Monteja. Znan je bil kot boem nagle jeze in po nekem pretepu, v katerem je bil ubit njegov nasprotnik, je moral leta 1606 zapustiti Rim. Zbežal je v Neapelj, na Malto in nato na Sicilijo.

Razvil je značilen osebni slog z dramatičnimi svetlobnimi kontrasti, intenzivnimi barvami in občutkom za podrobnosti. S svojo tehniko, znano kot chiaroscuro, je pisal umetnostno zgodovino in vplival na Rembrandta, Jana Vermeera in Petra Paula Rubensa.

Slike Caravaggia in njegovih naslednikov so bile v desetletjih po umetnikovi prezgodnji smrti - umrl je star komaj 39 let - zelo cenjene. Sredi 17. stoletja pa je zanimanje zanj upadlo in miniti so morala skoraj tri stoletja, da je njegov ugled ponovno zrasel.