Svet 11.11.2016 5:00

V Ramali odprli muzej, posvečen palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu

Ramala, 11. novembra - V palestinskem mestu Ramala so ob 12. obletnici smrti palestinskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Jaserja Arafata odprli njemu posvečen muzej. V njem bodo predstavljali najpomembnejše dogodke v zgodovini Palestine od začetka 20. stoletja pa vse do Arafatove smrti.

Bližnji vzhod, Nablus. Umetniška slika palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Bližnji vzhod, Nablus.
Umetniška slika palestinskega voditelja Jaserja Arafata.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Z načrtovanjem sedem milijonov dolarjev vrednega projekta so začeli leta 2010. Obiskovalci se bodo lahko iz muzeja sprehodili še do Arafatove nekdanje pisarne in spalnice. V ta namen so zgradili most, ki bo povezoval muzej z omenjenimi zgradbami.

V muzeju bodo razstavljeni tudi Arafatovi osebni predmeti, med njimi tudi pištola in njegova prepoznavna črno-bela ruta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Arafatove predmete, ki jih je hranil v Ramali, so v muzeju zlahka pridobili, medtem ko so imeli s pridobivanjem zapuščine v Gazi precej težav, saj jo je bilo veliko izgubljene v času prevlade palestinskega gibanja Hamas leta 2007. Tako so denimo Arafatovo Nobelovo priznanje odkrili na enem izmed trgov v Gazi.

Jaser Arafat, ki je umrl 11. novembra 2004, je leta 1958 zasnoval gverilsko gibanje Fatah, ki je pozivalo k oboroženemu odporu proti Izraelu. Fatah je sčasoma postal najmočnejše palestinsko gibanje, Arafat pa je prevzel vodenje Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) ter v Izraelu in tudi v ZDA dobil sloves neusmiljenega terorističnega voditelja.

Njegov boj se je sčasoma spremenil v zmernejšega. Leta 1988 se je presenetljivo odpovedal terorizmu in podprl pravico vseh strani v bližnjevzhodnem konfliktu, da živijo v miru. Potem ko sta s tedanjim izraelskim premierjem Jicakom Rabinom leta 1993 sklenila mirovne sporazume v Oslu, je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za mir.

V 75 letih življenja je preživel marsikaj - od letalske nesreče, več poskusov atentata do kapi. Umrl je v vojaški bolnišnici v Parizu, uradno zaradi notranje krvavitve po vnetju črevesja, še vedno pa jih veliko verjame, da ga je s polonijem zastrupil Izrael.