Svet 12.11.2016 6:00

V Pompejih zabeležili rekordno obiskanost

Neapelj, 12. novembra - V Pompejih so letos zabležili že tri milijone obiskovalcev, kar je novi letni rekord obiskanosti tega arheološkega najdišča. Vest je preko Twitterja pred dnevi sporočil italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, ki je navdušeno dodal, da je šele začetek novembra.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa si je Pompeje v letu 2015 skupno ogledalo 2,9 milijona obiskovalcev. Italijanski premier Matteo Renzi je ob 8. novembra preseženi meji treh milijonov obiskovalcev zapisal, da so pred leti mediji poročali zgolj o tem, kako se je kaj na znanem arheološkemu najdišču zrušilo, danes pa predstavlja simbol rasti.

Massimo Osanna, ki bdi nad najdiščem, je dejal, da novi rekord ni pomemben samo zaradi številke. Po njegovih besedah hkrati predstavlja priznanje pozitivni podobi, ki so jo Pompeji z leti pridobili, zahvaljujoč neizmernemu trudu arheologov, arhitektov, restavratorjev, delavcev in vzdrževalcev.

Osanna meni, da so večje število obiskovalcev v minulih letih med drugim pritegnile na novo restavrirane zgradbe, številne razstave, večerni dogodki ter gledališke predstave in koncerti, ki so jih v Pompejih gostili.

Ansa je navedla, da so se Pompeji s tremi milijoni obiskovalcev uvrstili na drugo mesto lestvice najbolje obiskanih italijanskih lokacij, takoj za rimskim Kolosejem.

Arheološko najdišče Pompeji je leta 1748 odkrila skupina raziskovalcev, ki je bila osupla nad ugotovitvijo, da pod debelo plastjo vulkanskih saj in prahu leži popolnoma neokrnjeno mesto. Zgradbe, umetnine in okostja prebivalcev so predstavljali dragocen vir informacij o življenju v antičnem mestu.