Od blizu 12.11.2016 9:55

Prodajna razstava knjig Frankfurt po Frankfurtu vztraja že tri desetletja

piše Tatjana Zemljič

Ljubljana, 12. novembra - Frankfurt po Frankfurtu kljub spremembam, ki sta jih v naša življenje prinesla internet in digitalizacija, tudi po treh desetletjih še vedno vztraja. Letošnjo prodajno razstavo najboljših tujih knjig preteklega leta so v knjigarni Konzorcij pripravili skupaj z Mestno občino Ljubljana (Mol). Na ogled bo od 14. do 19. novembra.

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij. Odprtje prodajne razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij.
Odprtje prodajne razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Začetki pred tremi desetletji

Pred tremi desetletji je bil svet precej drugačen od sveta, kot ga poznamo danes, saj ni bilo širokega dostopa do interneta in do literature. Čeprav je knjigarna Konzorcij tedaj že imela manjši oddelek s tujimi knjigami, je večino strokovnih knjig naročala sproti na željo kupcev, od naročila pa je lahko minilo tudi do pol leta, da je kupec dobil knjigo v roke. Zato se je tedanja ekipa v Konzorciju odločila, da v Slovenijo pripelje izbor tujih knjig.

Nekdanja vodja knjigarne Konzorcij Andreja Mlinar je v monografiji z naslovom Mladinska knjiga, ki je izšla ob 60-letnici Mladinske knjige, spomin na začetke obudila z besedami: "V 80. letih minulega stoletja je bilo pomanjkanje deviz, tako da ni bilo mogoče uvažati po uradni poti. Leta 1987 se je to spremenilo in sklenili smo, da zapolnimo vrzel pri nabavi tujih knjig."

Izbor knjig na razstavi

Knjigarnarji Konzorcija so razstavo tujih knjig pripravljali ob svojem delu v knjigarni. Prelistati so morali kupe katalogov in izbrati naslove. Deloma so knjige izbrali sami, deloma so angažirali zaposlene na fakultetah in v knjižnicah. Na prodajni razstavi knjig je bi v začetku zelo pomemben oddelek s strokovno literaturo v srbohrvaškem jeziku. Veliko je bilo tudi literature v nemščini, pozneje se ji je pridružila literatura v angleščini, francoščini in drugih jezikih.

Po letu 1991 so začeli na razstavi predstavljati tudi slovenske avtorje, ki so izdajali v tujini, predvsem njihova strokovna in znanstvena dela.

Prvo prizorišče razstave Cankarjev dom, nato selitev v knjigarno Konzorcij

Knjigarna Konzorcij je razstavo knjig Frankfurt po Frankfurtu od leta 1987 do leta 2009 pripravljala v Cankarjevem domu. "Uspelo nam je napolniti sprejemno dvorano, pa tudi mediji so razstavo pokrili kot kulturno prireditev, čeprav je bila čisto prodajnega značaja," besede Andreje Mlinar povzema že omenjena monografija.

Od leta 2010 dalje je razstava postavljena v knjigarni Konzorcij. Zadnja tri leta, ko Frankfurt po Frankfurtu pripravljajo v sodelovanju z drugimi organizacijami, pa del razstave postavijo tudi v druge prostore. Tako bo letos, ko so Frankfurt po Frankfurtu pripravili v sodelovanju z Mol, del razstave postavljen v Točki.Zate. pred Mestno hišo.

Število razstavljenih knjig in njihova prodaja

Kot je za STA povedala vodja knjigarne Konzorcij Bojana Zarnik, je bilo na prvi razstavi v Cankarjevem domu predstavljenih 8000 tujih knjig. Največ so jih predstavili leta 2004, kar 10.000, zadnja leta pa se število razstavljenih knjig giblje okoli 7000. Toliko jih bodo razstavili tudi letos.

Letos bo v okviru Frankfurta po Frankfurtu v Konzorciju prvič tudi prodajna razstava otroške in mladinske literature. Na njej bodo predstavili okoli 500 tujih knjig za otroke in mladino, med njimi bo 16 nagrajenih oziroma tistih, ki so bile posebej omenjene na letošnjem knjižnem sejmu v Bologni.

Prodaja na sejmu je bila vseh 30 let zelo dobra. "Res je, da je bila nekoliko večja, ko je bila razstava še v Cankarjevem domu, a so bili tudi stroški zato toliko višji. Če govorimo o uspešnosti projekta, pa lahko rečemo, da smo sedaj bolj uspešni kot prva leta," je poudarila Bojana Zarnik.

S pojavom elektronskih knjig so tiskani knjigi mnogi napovedovali izumrtje, a so se ti strahovi že polegli. Na Frankfurtu po Frankfurtu elektronskih knjig še niso prodajali, so pa, kot je povedala Bojana Zarnik, o tem že razmišljali.

Frankfurt po Frankfurtu vsako leto v središče postavi drugo temo

Frankfurt po Frankfurtu vsako leto v središče postavi drugo temo. Po besedah Bojane Zarnik je ta vedno povezana z aktualnostjo tistega časa ali pa s partnerjem, s katerim sodelujejo.

Lani so tako Frankfurt po Frankfurtu pripravili v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in v fokus postavili poslovne in ekonomske knjige. Leta 2014 so sodelovali z Mestno knjižnico Kranj in v središče postavili knjige s področja tehnike in naravoslovja, leto pred tem pa knjige slovenskih znanstvenikov, ki so izšle pri tujih založbah; takrat je bil partner projekta Institut Jožef Stefan. V fokus so tudi že postavili angleško založbo Verso, pri kateri izhajajo knjige Slavoja Žižka.

Letošnja prodajna razstava tujih knjig, ki nosi podnaslov Berem zeleno, v središče postavlja knjige s področja ekologije, trajnostnega razvoja in zelenih tem. Ljubljana je namreč letos Zelena prestolnica Evrope.

Kdo so obiskovalci Frankfurta po Frankfurtu

Obiskovalci in kupci sejma so pravne osebe - univerze, splošne in specialne knjižnice, podjetja, organizacije, samostojni podjetniki in druge, vedno več pa je tudi posameznikov. Zastopane so vse generacije, vključno s študenti. Obiskovalci že vsa leta prihajajo iz vse Slovenije, med kupci so tudi turisti.

Izzivi Frankfurta po Frankfurtu za prihodnja leta

V knjigarni Konzorcij prihodnost po besedah Bojane Zarnik vidijo v še večjem povezovanju z drugimi deležniki - organizacijami, založbami, univerzami in drugimi ustanovami. Kot je dejala, lahko le s povezovanjem in sodelovanjem dosežejo koristi za dobrobit družbe in posledično dobre rezultate.