Svet 12.11.2016 5:30

V Zagrebu začetek 14. filmskega festivala

Zagreb, 12. novembra - Finski celovečerec Najsrečnejši dan Ollija Mäkija režiserja Juha Kuosmanena, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado v sklopu poseben pogled, bo danes odprl 14. zagrebški filmski festival. Do 20. novembra bodo na festivalu prikazali več kot sto filmov, približno tretjina pa bo v konkurenci za glavno festivalsko nagrado zlati voziček.

Na nocojšnjem odprtju festivala bosta finski režiser Kuosmanen in glavna igralka Oona Airola spregovorila o ljubezni in boksu, temah v ospredju celovečerca Najsrečnejši dan Ollija Mäkija. Film o finskem boksarskem prvaku, ki je zaradi ljubezni skoraj zamudil svetovno prvenstvo, je tudi finski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Na programu bo še šest filmov, ki so bili nominirani za evropske filmske nagrade, med njim Julieta priljubljenega španskega režiserja Pedra Almodovarja.

Prikazali bodi tudi film režiserja Toma Forda Nočne ptice, ki je prejel nagrado žirije na beneškem filmskem festivalu ter mešanico vesterna in kriminalke Psi romunskega režiserja Bogdana Mirice.

V konkurenci za glavno festivalsko nagrado bo 33 filmov, med njimi 13 celovečercev. Program bo žanrsko najbolj raznovrsten doslej, so poudarili organizatorji.

Napovedali so več kot 150 festivalskih gostov. Med njimi režiserja Andreasa Dresena iz Nemčije in Cristija Puiuja iz Romunije ter britanskega scenarista Tonyja Grisonija. Pričakujejo tudi jugoslovanskega zvezdnika Slavka Štimca, ki je zaigral v srbski "pravljici za odrasle" Ime: Dobrica, Priimek: Neznan režiserja Srđa Penezića.

V spremljevalnem delu bodo v programu Kinolektira predvajali filmske klasike. Med drugim bodo na festivalu obeležili tudi 20-letnico kultnega celovečerca Trk režiserja Davida Cronenberga. Projekcije se bo po napovedih udeležila avstralsko-kanadska igralka Deborah Kare Unger.

Med posebnostmi letošnjega festivala bodo filmske projekcije, prilagojene slepim in slabovidnim ter osebam s poškodbami sluha.

Festival bodo odprli v Kinu Evropa, ki bo danes prejel tudi evropsko nagrado za najboljši filmski program v konkurenci več kot tisoč kinodvoran iz Evrope. Festivalske projekcije bodo na sporedu še v štirih drugih zagrebških kinodvoranah.