Slovenija 12.11.2016 9:00

V CD Nacionalni simfonični orkester Mehike in pianistka Gabriela Montero

Ljubljana, 12. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi za zlati abonma nastopil Nacionalni simfonični orkester Mehike. Pridružila se mu bo pianistka, improvizatorka in skladateljica Gabriela Montero, ki bo izvedla svoj Koncert za klavir in orkester, Concerto latino. Na koncertu bo zazvenela še glasba Carlosa Chaveza in Silvestra Revueltasa.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nacionalni simfonični orkester Mehike postavlja na svoj začetek delovanje pod taktirko svetovno znanega skladatelja Carlosa Chaveza, enega prvih južnoameriških ustvarjalcev, ki je svoj glasbeni jezik gradil na izročilu tradicije v osrčju kulture Majev.

Od leta 2007 orkester vodi Carlos Miguel Prieto, ki mu bo dirigiral tudi na drevišnjem koncertu v CD. Prieto pogosto gostuje pri svetovno znanih orkestrih, med sodelovanji posebej izpostavlja tesno sodelovanje s Čikaškim simfoničnim orkestrom, več kot deset let pa vodi tudi Filharmonični orkester Louisiane. V letu 2013 je debutiral pri Frankfurtskem simfoničnem orkestru.

Gabriela Montero svetovno glasbeno javnost navdušuje z izjemnim darom za improvizacijo, vedno bolj se uveljavlja tudi kot skladateljica. Interpretinja z jasno vizijo, južnoameriškim temperamentom in briljantno tehniko je stalna gostja svetovih orkestrov in festivalov, za posnetke je osvojila številna priznanja.

Njen album Bach and Beyond je več mesecev ostal na vrhu lestvice klasičnih posnetkov Billboard ter prejel dve nagradi echo klassik - leta 2006 nagrado za najboljšo inštrumentalistko na klaviaturi in 2007 nagrado za klasično glasbo brez meja.

Leta 2011 se je prvič predstavila kot skladateljica s simfonično pesnitvijo za klavir in orkester Ex Patria, čustvenim odzivom na kaotično stanje v Venezueli, kjer vladajo neupoštevanje zakonov, korupcija in nasilje. S skladbo je premierno gostovala oktobra istega leta z Akademijo St Martin in the Fields, leta 2015 pa je delo posnela v sodelovanju z Orkestrom Amerik YOA in dirigentom Prietom.

Njen Koncert za klavir in orkester, Concerto latino je bil krstno izveden marca. Kot so sporočili iz CD, je bila krstna izvedba pravo zmagoslavje skladateljice, ki je izvedla tudi solistični part, dirigenta Kristjana Järvija in Simfoničnega orkestra Srednjenemškega radia.