Slovenija 13.11.2016 16:15

Srebrni red za zasluge in koncert ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva

Ljubljana, 13. novembra - V Cankarjevem domu se je začel koncert, posvečen 200-letnici javnega glasbenega šolstva. Na njem bodo nastopili orkestri, sestavljeni iz učencev in dijakov slovenskih glasbenih šol ter študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Pred tem je predsednik države Borut Pahor Zvezi slovenskih glasbenih šol podelil srebrni red za zasluge.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj koncerta, je zvezi glasbenih šol podelil srebrni red za zasluge pri utrjevanju glasbenega znanja in za razvoj slovenske glasbene kulture ob 200-letnici delovanja slovenskega javnega glasbenega šolstva.

Slovensko glasbeno šolstvo je dragocen del slovenskega šolstva, so v obrazložitvi odlikovanja zapisali v uradu predsednika republike. "Ima spoštljivo dvestoletno tradicijo, je dobro organizirano ter s svojim sistematičnim, strokovnim in predanim delovanjem ohranja in uveljavlja slovensko glasbeno identiteto, spodbuja našo glasbeno ustvarjalnost, izobražuje ljubiteljske glasbenike in baletnike, pa tudi vrhunske umetnike," poudarjajo.

Zveza si prizadeva za usklajeno delovanje in celovit vzgojno-izobraževalni proces, ki naj zagotovi kakovostno rast slovenskega glasbenega šolstva in njegov strokovni razvoj. Posebno skrb namenja pedagoškim pristopom in izmenjavi dobrih praks. Vsako leto podeljuje prestižne nagrade Frana Gerbiča, ki jih prejmejo najboljši glasbeni pedagogi za izjemne dosežke in uspešno delo. Zveza spodbuja tudi skladatelje, da ustvarjajo dela za slovenske mlade glasbenike, navajajo v predsednikovem uradu.

Še posebno skrb zveza namenja nadarjenim učencem v želji, da bi jih uspešno popeljala na pot nadaljnjega šolanja do poklicnega glasbenika ali baletnega plesalca. Pod okriljem zveze vsako leto poteka državno tekmovanje najboljših mladih glasbenikov in baletnikov. Mnogi nagrajenci državnih tekmovanj pa so danes svetovno priznani umetniki, virtuozi najboljših filharmoničnih orkestrov, zmagovalci tekmovanj, tudi zvezdniki, ki predstavljajo sam vrh glasbenih in plesnih poustvarjalcev.

Na popoldanskem koncertu bo pod vodstvom Simona Krečiča nastopil 90-članski združeni orkester slovenskih glasbenih šol, 65-članski združeni orkester konservatorijev za glasbo in umetniških gimnazij ter Orkester Akademije za glasbo v Ljubljani.

Koncert je le eden izmed dogodkov, s katerim Zveza slovenskih glasbenih šol obeležuje 200-letnico javnega glasbenega šolstva. Med večjimi velja omeniti razstavo Dostopno in plemenito, ki so jo v četrtek odprli v Slovenskem šolskem muzeju ter simpozij, ki bo v sredo v prostorih Akademije za glasbo.

Na razstavnih panojih v Slovenskem muzeju je na ogled zgodovina glasbenega šolstva, razstavljenih je tudi nekaj dokumentov.

Trenutno je v Sloveniji 69 glasbenih šol, od katerih jih je 62 vključenih v zvezo. Od teh jih je 54 javnih in osem zasebnih.

Zveza slovenskih glasbenih šol je združenje javnih in zasebnih glasbenih šol, konservatorijev in glasbenih šol iz zamejstva, ki se zavzemajo za izboljševanje učnih in delovnih pogojev ter za uveljavljanje glasbenega izobraževanja, piše na spletni strani zveze.