Na hitro prelistano 14.11.2016 7:25

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. novembra - Pri založbi ZRC SAZU so izdali knjigo Bojana Anđelkovića Umetniški ustroj Noordung: Filozofija in njen dvojnik, pri založbi Modrijan pa roman Romana Rozine Zločin in ljubezen. Založba Miš je izdala mladinski roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh, KUD Sodobnost International pa slikanico finskih avtorjev Tine in Bine: Superjunaka.

Ljubljana. Roman Romana Rozine Zločin in Ljubezen. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Romana Rozine Zločin in Ljubezen.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Aino Havukainen in Samija Toivonena Tine in Bine: Superjunaka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Aino Havukainen in Samija Toivonena Tine in Bine: Superjunaka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Bojana Andelkovića Umetniški ustroj Noordung. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Bojana Andelkovića Umetniški ustroj Noordung.
Foto: STA

UMETNIŠKI USTROJ NOORDUNG - MONOGRAFIJA O DELU DRAGANA ŽIVADINOVA

Knjiga Umetniški ustroj Noordung obravnava opus Dragana Živadinova iz političnega, umetniškega, tehnoznastvenega in filozofskega vidika predvsem prek filozofij Gillesa Delleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta. Obravnava poteka skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) in Noordung (1990-1995-2045). V središču zanimanja Živadinova je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture in strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Živadinovo delo je celostna umetnina, ki je neločljivo povezana z življenjem avtorja kot družbenozgodovinskim kontekstom, v katerem nastaja, kar še posebej velja za 50-letno predstavo Noordung:: 1995-2045.

Bojan Andelković je performativni filozof, pisatelj in radijski umetnik. Diplomiral je na beograjski Filološki fakulteti, magistriral na ljubljanski Fakulteti za podiplomski humanistični študij ISH, doktoriral pa na koprski Fakulteti za humanistične študije s temo gledališke in postgravitacijske umetnosti Dragana Živadinova. Med drugim je bil kulturni in odgovorni urednik Radia Študent.

ZLOČIN IN LJUBEZEN - ROMAN, POSTAVLJEN V ZALOŽNIŠKI SVET

V ospredju romana Zločin in ljubezen je podjetna Petra, ki kupi propadlo založbo, da bi knjigo z družbenega roba prestavila v središče zanimanja ter založništvo spremenila v cvetoč posel. Na prvi pogled nemogoč podvig začne uresničevati s pomočjo poslušnega pomočnika, priljubljenega pisca kriminalk, avtorice popularnih ljubezenskih zgodb in upokojenega literarnega urednika. Njihovo pripovedovanje, razmišljanja in nasprotujoča si človeška izhodišča počasi sestavljajo nenavadno zgodbo zločina in ljubezni.

Roman Rozina (1960) je v leposlovje vstopil precej pozno. Po obdobjih novinarskega in publicističnega dela, večinoma povezanega z Zasavjem, je svoje prvo leposlovno delo izdal pri skoraj 50. letih. Prvencu Štiri Sneguljčice in Palček (2008) so sledili roman Galerija na izviru Sončne ulice (2010), novela Relativnosten triptih z vrtnico (2010), zbirka kratkih zgodb Šumijo besede domače (2011) ter romani Štirje v vrsti (2012), Županski kandidat Gams (2014), za katerega je prejel nagrado modra ptica, in pričujoči roman.

AVTOBUS OB TREH - ROMAN O MLADOSTI IN SPREJEMANJU TEŽKIH DOGODKOV

Protagonist mladinskega romana Avtobus ob treh je najstnik s podeželja Tine, ki je prepričan, da mu manjka primerne družbe. Tako spozna vrstnika Uroša iz Ljubljane in z njim preživi del poletja. Fanta se dobro ujameta, uživata ob Soči, Tinetovemu očetu pomagata pri kmečkih opravilih, debatirata o puncah in si omislita hišnega ljubljenca. Poletje pa le ni zgolj zabavno, kajti vanj zarežejo dramatični dogodki. Prvoosebna Tinetova pripoved je postavljena na deželo, pri čemer prijatelj Ljubljančan Urošem vključuje tudi urbano komponento. Besedilo je razgibano in humorno, s pravo mero izriše več problemskih linij - od smrti in bolezni staršev do sprejemanja njihovih novih partnerjev.

Nataša Konc Lorenzutti (1970) je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kmalu je postala samostojna ustvarjalka, od leta 2006 poučuje umetnost govora na gimnaziji v Novi Gorici. Uveljavlja se predvsem kot mladinska pisateljica; zgodbe, pravljice, pesmi objavlja v mladinskem tisku. Izdala je več knjig za otroke in nekaj za odrasle. Njena slikanica Ravno prav velik je bila leta 2007 nominirana za najboljšo slovensko izvirno slikanico, knjiga Kakšno drevo zraste iz mačka pa je bila leta 2013 nominirana za večernico.

TINE IN BINE: SUPERJUNAKA - PRILJUBLJENA SLIKANICA O NENAVADNIH DOGODIVŠČINAH MALIH JUNAKOV

Tine in Bine: Superjunaka je že peta knjiga finskih avtorjev Aino Havukainen in Samija Toivonena iz serije dogodivščin bratcev, ki je dočakala dober sprejem tudi pri slovenskih bralcih. Na Finskem serija beleži 15 milijonov prodanih knjig, pravice za njihov natis pa so bile prodane v 21 držav. Avtorja izdata po eno knjigo na leto, pri čemer so zgodbe zelo domišljene in humorno napisane ter obogatene s privlačnimi ilustracijami. Knjige so namenjene otrokom med četrtim in osmim letom starosti. "Superhitro, superzabavno, superčudno! Začenja se nova, neverjetno zanimiva in prismojeno junaška dogodivščina," so novo izdajo v slovenščini napovedali pri založbi Sodobnost International. Prigode Tineta in Bineta je poslovenila Julija Potrč.