Slovenija 15.11.2016 11:39

Forum slovanskih kultur obeležuje deseto obletnico zbirke 100 slovanskih romanov

Ljubljana, 15. novembra - Forum slovanskih kultur (FSK) bo deseto obletnico zbirke 100 slovanskih romanov obeležil z nizom prireditev. Osrednja, ki so jo naslovili Poslušajte besedo!, bo drevi v Slovenski filharmoniji. Na njej bodo z branjem svojih del nastopili izbrani avtorji iz osmih slovanskih držav. Že v ponedeljek so v Knjižnici Šiška odprli razstavo.

Radlje ob Dravi, dvorec. Plakat Foruma slovanskih kultur. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi, dvorec.
Plakat Foruma slovanskih kultur.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Na prireditvi v Slovenski filharmoniji, ki se je bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, bo Bolgarijo zastopal Svetoslav Nahum, Črno goro Milorad Mijo Popović in Hrvaško Nada Gašić. Iz Makedonije prihaja Dimitar Baševski, iz Rusije Roman Senčin in iz Srbije Vida Ognjenović. Slovaško bo zastopala Monika Kompanikova, Slovenijo pa Vlado Žabot. Našteti avtorji se bodo širši javnosti predstavili še v sredo dopoldne na oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Mednarodna ustanova FSK zbirko 100 slovanskih romanov izdaja v sodelovanju s partnerskimi založbami. Zbirka je prvenstveno namenjena promociji sodobne slovanske književnosti, ki je nastala po padcu Berlinskega zidu. Kot je za STA povedala direktorica FSK Andreja Rihter, so zgodbe, ki smo jih v slovanski regiji doživljali po padcu zidu, v vsaki državi drugačne.

Z izborom dvanajstih najboljših romanov iz držav partneric - Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Rusije, Slovaške, Slovenije in Srbije, zbirka zapolnjuje literarno vrzel sodobne slovanske književnosti ter z bogatim literarnim opusom prinaša osvežitev v slovansko literaturo. Doslej je v okviru zbirke v medsebojnih prevodih v slovanskih jezikih izšlo že skoraj 60 knjig 96 najboljših avtorjev sodobnega slovanskega romana.

Distribucija zaenkrat poteka v vsaki državi samostojno. Lani so se začeli povezovati z nacionalnimi knjižnicami, kjer je knjige mogoče prebirati, letos pa so pripravili del promocijskega načrta, ki predvideva skupen nastop avtorjev in prevajalcev na sejmih oziroma v knjižnicah. Tako med drugim za prihodnje leto načrtujejo gostovanje skupin s po tremi ali štirimi avtorji po nacionalnih knjižnicah, saj želijo k branju spodbujati tudi mlade.

Mednarodna ustanova FSK je bila uradno ustanovljena 29. junija 2004 v Ljubljani. Ustanovne članice so bile Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija, Srbija in Črna gora. Kmalu so se jim pridružile še Belorusija, Češka, Slovaška in Ukrajina.

Kot je še povedala Andreja Rihter, je zbirka 100 slovanskih romanov v ospredju prizadevanj ustanove. V ponedeljek so tako v Mestni knjižnici Ljubljana - Knjižnici Šiška odprli razstavo 100 slovanskih romanov, ki v sliki in besedi predstavlja najboljše in najbolj reprezentativne avtorje sodobnega slovanskega romana. Razstavo bodo po Ljubljani postavili na ogled še na sedežu Unesca v Parizu.

Od drugih aktivnostih je v zadnjem času njihova prednostna naloga obuditev mreže Neta, ki je že imela svoj sedež v Sloveniji. Kot je povedala Andreja Rihter, vlada med skoraj 60 gledališči in festivali veliko zanimanje, da se ponovno povežejo pod pokroviteljstvom FSK.