Slovenija 15.11.2016 8:35

V galeriji Celice Rekvijem za socializem Marka Jakšeta

Ljubljana, 15. novembra - V galeriji Hostla Celica Srečišče bodo drevi odprli razstavo Marka Jakšeta Rekvijem za socializem. Avtor je ob njej zapisal, da mu "ni toliko pomembno, kaj je gor na sliki, temveč kako je tam, kako se prebija v dokončno bivanje in seveda, v kakšnem odnosu je posamezna iluzija z ostalimi, ki se po nezavednem ključu znajdejo gor poleg, ob, zraven".

Maribor. Slika Marka Jakšeta. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slika Marka Jakšeta.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot je poudaril lanskoletni prejemnik nagrade Prešernovega sklada, ki je tudi kustos pričujoče razstave, je osnovno, kar ga še naprej zanima in priteguje: "volumen, prostor, svetloba, to je iluzija, torej. Nenehni preizkus lastne predstavne moči - z roko in očesom."

Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomiral na likovni akademiji. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejel je več domačih in mednarodnih nagrad.

Kot so lani zapisali v utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada, Jakše sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona in med redke, ki izpolnjujejo dva temeljna pogoja za prepričljivo umetniško poslanstvo: zna in ima kaj povedati. Zato je njegov slikarski opus v likovnem prostoru našega časa opazen in tehten prispevek k naši umetnostni samozavesti.

Umetnik je kmalu po koncu študija opozoril nase s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca. Slikarjev ikonografski razpon je ves čas izjemno širok, kar je posledica nenehnega raziskovanja tako naravnih kot fantastičnih oblik, je še pisalo v utemeljitvi nagrade.