Svet 15.11.2016 15:27

Dobitnik nagrade Igorja Zabela ruski kurator in publicist Viktor Misiano

Ljubljana, 15. novembra - Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2016 prejme ruski kurator in publicist Viktor Misiano. Nagrada, ki jo bienalno podeljujeta Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo ter ERSTE sklad, je vredna 40.000 evrov. Dobitniku jo bodo podelili 9. decembra v ljubljanski Moderni galeriji, piše na spletni strani društva.

Misiano nagrado prejme za izjemne kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru. Po mnenju žirije je eden najpomembnejših strokovnjakov v polju umetnosti in kulturnikov v vzhodni Evropi v zadnjih tridesetih letih.

Poklicno pot je začel kot kurator sodobne umetnosti v Državnem muzeju likovnih umetnosti A. S. Puškina v Moskvi in kot direktor Centra za sodobno umetnost v Moskvi. V obdobju od 2010 do 2014 je bil predsednik nadzornega sveta ustanove Manifesta, že leta 1996 pa član kuratorske ekipe za razstavo Manifesta 1 v Rotterdamu.

Kot kurator se večinoma posveča posovjetskemu prostoru, pomembno je tudi njegovo uredniško delo. Leta 1993 je osnoval revijo Moscow Art Magazine, katere glavni urednik je še danes. Leta 2003 je skupaj z Igorjem Zabelom osnoval revijo MJ - Manifesta Journal: Journal of Contemporary Curatorship (Amsterdam-Ljubljana). Leta 2004 pa je skupaj z Zabelom in Zdenko Badovinac v Moderni galeriji v Ljubljani pripravil razstavo 7 grehov: Ljubljana-Moskva.

Mednarodna žirija je podelila tudi delovni štipendiji, vredni po 12.000 evrov. Eno je namenila Anci Veroni Mihulet, ki jo je označila kot eno najbolj obetavnih mladih vzhodnoevropskih kustosinj. V zadnjem času se posveča predvsem primerjavi različnih pozicij juga - Evrope in Azije.

Drugo je namenila Off-Bienalu Budimpešta za vitalnost, energijo in profesionalnost, s katero so strokovnjaki na področju sodobne umetnosti uspeli formulirati odgovore nacionalni kulturni politiki, nenaklonjeni mednarodnim izmenjavam in kritičnosti sodobne kulture.

Dobitnica delovne štipendije po izboru glavnega nagrajenca, ki je prav tako vredna 12.000 evrov, pa je Viviana Checchia za prispevek k razumevanju in mednarodnem zanimanju za vzhodnoevropske umetnosti.

Nagrada Igorja Zabela se podeljuje za izjemne dosežke s področja vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Namenjena je mednarodno delujočim kustosom, umetnostnim zgodovinarjem in teoretikom, piscem in kritikom, ki prihajajo iz regije, živijo ali delajo v njej oziroma se njihovo delo nanaša na to sredino.

Letošnjo žirijo so sestavljali direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac (predsednica), direktor platforme tranzit.cz iz Češke Vit Havranek in slovaški umetnik Roman Ondak.

Nagrada nosi ime po slovenskemu kuratorju, pisatelju in kulturnemu teoretiku Igorju Zabelu (1958 - 2005). V spomin nanj je nastalo Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki v skladu z njegovim duhom krepi razvoj teorije o sodobnih kuratorskih praksah ter se posveča povezovanju in izmenjavanju znanja.