Svet 15.11.2016 16:49

Odkrili poslovno knjigo z doslej neznanimi Van Goghovimi risbami

Pariz, 15. novembra - Francoska založba Le Seuil je na današnji novinarski konferenci naznanila, da so odkrili poslovno knjigo s 65 doslej neznanimi risbami s črnilom slovitega nizozemskega umetnika Vincenta Van Gogha. Po njihovi presoji gre za eno večjih odkritji na področju umetnosti v Franciji v zadnjih letih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Belgija, Mons. Razstava slik umetnika Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Razstava slik umetnika Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Van Gogh je risbe s črnilom narisal v poslovni zvezek hotela v francoskem mestu Arles, v katerem je prespal. Zvezek mu je služil za skicirko. Na večini risb so upodobljene pokrajine, ne nekaterih so tudi portreti, rože in drevesa.

Na novinarski konferenci v Parizu sicer originalov niso pokazali, so pa pri založbi za četrtek napovedali sočasni izid knjige z angleškim naslovom Vincent Van Gogh, The Fog of Arles: The Rediscovered Sketchbook v Franciji, ZDA, Veliki Britaniji, na Japonskem in Nizozemskem.

Vincent Van Gogh (1853-1890) velja za enega najpomembnejših utemeljiteljev modernega slikarstva. Sprva je slikal temne slike, kot so Jedci krompirja iz leta 1885. Leta 1886 pa je odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. V Parizu se je začel družiti z umetniki, kot so bili Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Emile Bernard, Camille Pissarro in John Russell.

Njegova barvna lestvica je v Parizu postala svetlejša, poteze čopiča izrazitejše, dramatičnost slike pa poudarjena s črnim robljenjem barvnih ploskev. Ker ga je zanimal predvsem portret, modelov pa si ni mogel privoščiti, se je obrnil k lastni podobi. V Parizu je ustvaril vsaj 20 avtoportretov.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. V letu, ki ga je preživel v bolnišnici, je ustvaril 150 slik. Maja 1890 se je iz Saint-Remyja preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

Med 30 najdražje prodanimi slikami na svetu je kar sedem Van Goghovih del, je navedla AFP.