Svet 16.11.2016 10:09

Van Goghov muzej: Na novo odkrite umetnikove risbe so ponaredek

Amsterdam, 16. novembra - Van Goghov muzej iz Amsterdama je v torek sporočil, da so Van Goghove risbe, ki naj bi jih umetnik narisal v poslovno knjigo hotela v Arlesu in bodo v četrtek izšle v knjigi, ponaredek. V muzeju so zapisali, da risbe ne odražajo sloga velikega umetnika, označili so jih za "monotone, okorne in nestvarne", je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej se je oglasil kmalu zatem, ko je v torek francoska založba Le Seuil na novinarski konferenci v Parizu naznanila, da so odkrili poslovno knjigo s 65 doslej neznanimi risbami s črnilom slovitega nizozemskega umetnika Vincenta Van Gogha. Po presoji založbe gre za eno večjih odkritji na področju umetnosti v Franciji v zadnjih letih.

Pri založbi so za četrtek napovedali sočasni izid knjige z angleškim naslovom Vincent Van Gogh, The Fog of Arles: The Rediscovered Sketchbook v Franciji, ZDA, Veliki Britaniji, na Japonskem in Nizozemskem. Delo je pripravila poznavalka dela nizozemskega umetnika Bogomila Welsh-Ovcharov.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so številni strokovnjaki, vključno s tistimi iz Van Goghovega muzeja, že poprej podvomili v verodostojnost najdbe in opozarjali, da risbe zgolj posnemajo Van Goghov slog. Med drugim so navedli, da so risbe narisane z rjavim črnilom, medtem ko je v času bivanja v Arlesu umetnik uporabljal črno, včasih celo vijolično črnilo.

Po drugi strani pa strokovnjaki, ki za najdbo stojijo, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaposlenim v amsterdamskemu muzeju očitajo, da so ljubosumni na njihovo odkritje: "To ne bi bilo prvič, da so v Van Goghovem muzeju v zmoti."

Urednik dela Bernard Comment je dodal, da so v amsterdamskem muzeju "varuhi templja" in so se zato čutili dolžne odzvati na zadevo. Po njegovih besedah je najdbo za pristno označilo več strokovnjakov. Menil je, da bi lahko v muzeju zavzeli skromnejšo držo in jim pokazali nekaj spoštovanja ob najdbi, ne pa, da se podajajo v nizkotno tekmo dokazovanja.

"Izgubljene" risbe sodijo v obdobje, ki ga je Van Gogh v Arlesu preživel med letoma 1888 in 1890. Tedaj so nastala nekatera njegova najbolj prepoznavna dela, kot so Spalnica v Arlesu, Nočna kavarna ter tihožitje Vaza z dvanajstimi sončnicami. Med 30 najdražje prodanimi slikami na svetu je kar sedem Van Goghovih del, je navedla AFP.