Slovenija 17.11.2016 9:05

Pri založbi Bogataj prvotiski skladb štirih slovenskih skladateljev

Idrija, 17. novembra - Založba Bogataj bo drevi predstavila nove glasbene tiske z deli slovenskih skladateljev: Benjamina Ipavca, Zoltana Petra, Igorja Dekleve in Boruta Činča. Vse povezuje način igre, saj so vsi štirje zvezki namenjeni komorni igri za klavir štiriročno. Na glasbenem večeru jih bodo izvajali skladatelji, študenti Akademije za glasbo in profesorji.

Vse štiri notne zbirke so prvotiski skladb in so po težavnosti primerne za različne starosti oziroma znanje izvajalcev. Kot posebnost pri založbi izpostavljajo delo Benjamina Ipavca, Serenado za klavir štiriročno, ki je svoj prvi natis doživela 120 let po nastanku. Delo, bolj znano kot Serenada za godala na lok, je pogosto izvajana glasbena miniatura, ki je najširši javnosti znana tudi kot avizo tretjega programa Radiu Slovenije Ars.

Profesor Igor Dekleva je ob brskanju po Ipavčevi zapuščini v arhivih Narodne in univerzitetne knjižnice odkril droben zvezek in v njem zapisano izvedbo skladbe za klavir štiriročno. Podrobnejši pregled materialov pa je pokazal, da je bila ta različica napisana prej kot bolj znana skladba za godalni orkester. V sodelovanju z založbo Bogataj je Dekleva pripravil redakcijo skladbe, ki je zdaj na voljo vsem ljubiteljem klavirske igre, so zapisali pri založbi.

Pianist in profesor Zoltan Peter je zastopan z dvema zvezkoma. Posebnost petstavčne Male latino suite je, da je skladatelj stavke prilagodil formatu zbirke tako, da med izvajanjem glasbenikom ni potrebno obračati strani. Enostranske skladbe so med izvajalci zelo priljubljene, skladateljem pa poseben ustvarjalni izziv. V isti sklop sodi tudi druga zbirka istega avtorja z naslovom Menuett, Sarabande, Bourree & Gigue.

Igor Dekleva, ki sodi med najvidnejše slovenske koncertne pianiste in pedagoge, se je vseskozi redno posvečal tudi ustvarjalnosti in sad te je nova zbirka z naslovom Nasprotja, četrto v nizu novih zbirk glasbenih tiskov pa je podpisal Borut Činč. Zimska pravljica je enostavčna skladba, po kateri bodo, kot menijo v založbi, radi posegali mladi pianisti.

Glasbenemu delu zvezkov so dodani življenjepisi skladateljev in angleški prevodi.