Svet 16.11.2016 17:51

Bob Dylan se ne bo udeležil podelitve Nobelove nagrade

Stockholm, 16. novembra - Ameriški kantavtor Bob Dylan se zaradi drugih obveznosti ne bo udeležil podelitve Nobelove nagrade, ki bo decembra v Stockholmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA, Washington. Glasbenik Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Glasbenik Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Kot je sporočila Švedska kraljeva akademija, so v torek prejeli glasbenikovo osebno pismo, v katerem je Dylan pojasnil, da decembra ne more osebno priti v Stockholm, da bi sprejel Nobelovo nagrado za literaturo.

"Želi si, da bi lahko osebno sprejel nagrado, vendar zaradi drugih obveznosti to ne bo mogoče. Poudaril je, da je zelo počaščen, da je dobitnik Nobelove nagrade za literaturo," sporočilo akademije povzemajo agencije.

Akademija je še sporočila, da spoštuje Dylanovo odločitev, da pa je neobičajno, da dobitnik Nobelove nagrade ne bo prišel v Stockholm, da bi nagrado osebno prevzel.

Iz različnih razlogov je sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v preteklosti nekaj dobitnikov že odpovedalo udeležbo na podelitvi Nobelove nagrade - Doris Lessing zaradi visoke starosti, Harold Pinter, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek zaradi strahu pred množico.

Dylan, ki je Nobelovo nagrado prejel za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, se je sicer ob razglasitvi Nobelove nagrade 13. oktobra zavil v molk. Potem, ko je Švedska kraljeva akademija že obupala nad tem, da bo uspela stopiti v stik z njim, pa je konec oktobra končno sporočil, da sprejema Nobelovo nagrado za literaturo. V pogovoru za britanski časnik Telegraph je tedaj tudi povedal, da se bo podelitve decembra v Stockholmu udeležil, "če bo le mogoče".

Bob Dylan je bil kot Robert Allen Zimmerman rojen leta 1941 v mestu Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota. Odrasel je v judovski družini. Kot najstnik je igral v različnih skupinah, od nekdaj pa je gojil strast do ameriške folk glasbe in bluesa. Eden od njegovih velikih idolov je bil Woody Guthrie, navdihovali pa so ga tudi predstavniki bitniške generacije ter ameriški modernisti.

Svojo glasbeno pot je začel v Greenwich Vilageu. Na glasbeno sceno je prodrl leta 1963 z drugim albumom The Freewheelin' Bob Dylan, ki je z izrazito politično-protestno in družbeno-kritično vsebino močno zaznamoval tedanjo ameriško kulturo.

V svoji karieri je raziskoval raznovrstne ameriške tradicije in glasbene žanre, ki jih je pogosto spajal z angleško, irsko in škotsko folk glasbo. Nastopa s kitaro, bas kitaro, klavirjem in orglicami. V svojih pesmih se dotika tem, kot so socialni položaj človeka, religija, politika in ljubezen. Pesmi objavlja tudi v knjižni obliki, leta 2004 pa je izdal avtobiografijo Zapiski.

Dylan je prvi kantavtor, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo, kar je sprožilo val odzivov. Nekateri so izbiro podprli, drugi so ob tem pridno naštevali, kateri kantavtorji oziroma kantavtorice bi si jo prav tako zaslužili. Številni odzivi pa so bili kritični oziroma cinični.