Svet 17.11.2016 14:31

Monetova slika senene kopice na dražbi prodana za 81,4 milijona dolarjev

New York, 17. novembra - Slika francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta iz njegove znamenite serije senenih kopic je bila v sredo na dražbi avkcijske hiše Christie' v New Yorku prodana za 81,4 milijona dolarjev. S tem je postala doslej najdražja slika umetnika, prodana na dražbi.

Pred dražbo je bila slika ocenjena na 45 milijonov dolarjev, novega lastnika pa je delo na dražbi našlo v petnajstih minutah, kar je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP neobičajno dolgo za sliko takšnega formata.

Umetnik je znamenito serijo slik senenih kopic ustvarjal v zimi 1890/91 na svojem domu v Givernyju. Na newyorški dražbi prodana slika je ena redkih iz omenjene serije, ki je še v zasebni lasti. Sliko je septembra 1891 kupila umetnostna galerija Knoedler & Co., zato se nahaja v ZDA.

Druge med drugim hranijo v pariškem Muzeju d'Orsay, newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti in na Umetnostnem inštitutu v Chicagu.

Claude Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odloči za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.

Doslej je rekord za najdražje umetnikovo delo, prodano na dražbi, držala slika Ribnik z lokvanji, ki je bila na dražbi pri avkcijski hiši Christie's v Londonu prodana za 80,4 milijona dolarjev.