Slovenija 18.11.2016 8:35

Na ljubljanskem konservatoriju za glasbo šestdnevni festival Emona

Ljubljana, 18. novembra - V dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana bodo od danes do srede, 23. novembra, gostili 5. mednarodni festival Emona. Festival pihal bo ponudil štiri koncertne večere ter delavnice in mojstrske tečaje oz. seminarje priznanih gostujočih profesorjev za učence, dijake in študente v obliki individualnih ur.

Ljubljana, Novi trg. Konservatorij z glasbo in balet Ljubljana, glasbena šola. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Novi trg.
Konservatorij z glasbo in balet Ljubljana, glasbena šola.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Novi trg. Konservatorij z glasbo in balet Ljubljana, glasbena šola. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Novi trg.
Konservatorij z glasbo in balet Ljubljana, glasbena šola.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

S festivalom želijo dijakom konservatorija poleg rednega pedagoškega procesa omogočiti srečanje z vrhunskimi glasbeniki in profesorji visokošolskih ustanov. Tako bo festival drevi uvedel mojstrski tečaj hrvaškega saksofonista, profesorja Dragana Sremca. V soboto in nedeljo bosta potekala mojstrski tečaj oboe pod vodstvom hrvaškega oboista Branka Mihanovića in tečaj klarineta v izvedbi Davorja Rebe, v ponedeljek in torek pa še mojstrski tečaj flavte pod vodstvom profesorice Gaby Pas-Van Riet, ki prihaja iz Belgije.

Koncertni del bo v soboto uvedel zaključni koncert udeležencev delavnic, na katerem se bodo predstavile komorne zasedbe mladih flavtistov, klarinetistov, oboistov in saksofonistov. Kot dodano vrednost festivala organizatorji izpostavljajo koncerte gostujočih predavateljev.

Tako bo v nedeljo mogoče prisluhniti nastopu Rebe na klarinetu ob klavirski spremljavi Beate Barcza ter koncertu oboista Mihanovića ob spremljavi Tadeja Horvata. Oba pianista sta profesorja na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet. V ponedeljek, 21. novembra, se bo predstavila še flavtistka Gaby Pas-Van Riet. Festival bo sklenil koncert Pihalnega orkestra Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod taktirko Jožeta Kregarja.

V sklopu festivala bodo potekale tudi delavnice za učence glasbenih šol, ki bodo razdeljene v dva sklopa. Dopoldne bodo potekale individualne lekcije, popoldne pa bodo udeleženci komorno in ansambelsko muzicirali. Skupaj z mentorji bodo pripravili tudi zaključni koncert. Delavnice bodo vodili uveljavljeni pedagogi in glasbeniki iz slovenskih glasbenih šol, ustanov ter Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, so sporočili iz konservatorija.