Svet 18.11.2016 9:32

Problem pristnosti na novo odkritih Van Goghovih risb naj bi razrešila javna razprava

Pariz, 18. novembra - Odkritje knjige s 65 doslej neznanimi risbami s črnilom slovitega nizozemskega umetnika Vincenta Van Gogha, ki naj bi jih umetnik narisal v poslovno knjigo hotela v Arlesu, je razdelilo poznavalce njegovega opusa. V Van Goghovem muzeju v Amsterdamu menijo, da so ponaredki. Ali gre res za ponaredke, bo morda razkrila javna razprava.

ZDA, New York. Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

ZDA, New York.
Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Zgodba o tem, ali so omenjene risbe ponaredki ali originali, je nov preobrat doživela na četrtkovi predstavitvi knjige z angleškim naslovom Vincent Van Gogh, The Fog of Arles: The Rediscovered Sketchbook, ki je sočasno izšla v Franciji, ZDA, Veliki Britaniji, na Japonskem in Nizozemskem. Delo, v katerem so objavljene omenjene risbe, je pripravila poznavalka dela nizozemskega umetnika Bogomila Welsh-Ovcharov.

Francoski založnik Le Seuil je namreč, da bi naredil konec ugibanjem, strokovnjakom iz Van Goghovega muzeja ponudil možnost, da svoje trditve argumentirajo na skupni strokovni javni razpravi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Van Goghovega muzeja so pred predstavitvijo knjige sporočili, da risbe ne odražajo sloga velikega umetnika, označili so jih za "monotone, okorne in nestvarne". Na drugi strani pa strokovnjaki, ki za najdbo stojijo, zaposlenim v amsterdamskemu muzeju očitajo, da so ljubosumni na njihovo odkritje. Pod vprašaj postavljajo tudi monopol muzeja nad odločanjem o tem, kaj je in kaj ni Van Goghovo delo.

Da ne gre za ponaredke, meni tudi britanski strokovnjak Ronald Pickvance, ki je že pred predstavitvijo knjige menil, da gre za najbolj revolucionarno odkritje v celotni zgodovini ukvarjanja z Van Goghovim opusom.

Welsh-Ovcharova pa je Van Goghovemu muzeju tudi očitala, da njihova sodba glede avtentičnosti risb temelji na fotografijah risb in ne na desetih originalih, ki so jih dobili na vpogled v muzeju.

Louis van Tilborgh iz muzeja je za AFP povedal, da svojega mnenja, tudi potem, ko bodo prebrali knjigo, ne bodo spremenili. V muzeju so prepričani, da risb ni narisal Van Gogh, ampak nekdo, ki ga je posnemal. "Nekdo se je zelo potrudil, da je posnemal umetnika. Posnemal je tako njegovo ikonografijo kot stil. Vendar je pri tem delal tudi napake," je dodal.

"Izgubljene" risbe sodijo v obdobje, ki ga je Van Gogh v Arlesu preživel med letoma 1888 in 1890.