Svet 19.11.2016 5:00

Nemčija kupila nekdanjo vilo Thomasa Manna v Los Angelesu

Los Angeles, 19. novembra - Nemčija je na obrobju Los Angelesa kupila nekdanjo vilo nobelovca in velikana nemške literature 20. stoletja Thomasa Manna. Družina Mann je v njej živela od leta 1942, zdaj pa namerava Nemčija tam urediti rezidenco za mlade umetnike, piše nemška tiskovna agencija dpa. Mann je v vili med drugim napisal roman Doktor Faustus.

ZDA, Los Angeles. Ameriško velemesto Los Angeles. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Ameriško velemesto Los Angeles.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Hišo z obsežnim zemljiščem je v prodajo ponudilo nepremičninska agencija, ki se ukvarja s prodajo luksuznih nepremičnin. Ker hiša ni spomeniško zaščitena, se je po pisanju dpa pojavila bojazen, da jo bo kupil kak zasebnik, ki jo bo nadomestil z novogradnjo.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je za Süddeutschen Zeitung povedal, da je bila hiša Thomasa Manna neke vrste hiša nemškega izseljenstva. V njej so svojo domovino našli številni Nemci, ki so se skupaj borili za boljšo prihodnost Nemčije in za bolj odprto družbo. V tem duhu želijo Mannovo vilo oživiti tudi sami.

Mann se je rodil leta 1875 v nemškemu Lübecku kot sin bogatega senatorja in trgovca. Od leta 1893 je živel v Münchnu, kjer je obiskoval predavanja iz književnosti, zgodovine in ekonomije. Od leta 1895 je deloval kot svobodni pisatelj.

Leta 1933 je kmalu po vzponu nacistov zbežal z Bavarske in se nastanil v bližini Züricha, kjer se je predvsem prek medijev boril proti nacizmu. Leta 1936 so mu odvzeli nemško državljanstvo. Okoli leta 1940 se je preselil v ZDA in pozneje sprejel ameriško državljanstvo. Po vojni se je večkrat vrnil v Evropo in leta 1949 prejel Goethejevo nagrado. Na začetku 50. let se je preselil v bližino Züricha, kjer je leta 1955 umrl.

Nobelovo nagrado za literaturo je Mann prejel leta 1929, v prvi vrsti za njegov izjemni roman Budenbrookovi, ki je izšel leta 1901 in se kmalu uveljavil kot klasika sodobne literature njegovega časa.

Poleg Budenbrookovih in Čarobne gore med njegova najbolj znana dela sodijo tudi že omenjeni Doktor Faustus, Smrt v Benetkah, Lotte v Weimarju, Jožef in njegovi bratje ter Izpovedi pustolovca Feliksa Krulla.