Slovenija 20.11.2016 5:39

Popek ob koncu Liffa: Pri občinstvu nenavadno visoke ocene za bolj zahtevne filme

Ljubljana, 20. novembra - Po sobotni podelitvi nagrad, na kateri je vodomca s filmom Dobra žena pobrala režiserka in igralka Mirjana Karanović, si bo nekaj filmov v sklopu 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa v Ljubljani in Mariboru mogoče ogledati še danes. Vodja Liffa Simon Popek je za STA povedal, da je z letošnjim festivalom zelo zadovoljen.

Ljubljana, Cankarjev dom. Podelitev nagrad 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Programski direktor Simon Popek. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Podelitev nagrad 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe.
Programski direktor Simon Popek.
Foto: Anže Malovrh/STA

Na Liffu bodo skupno na ogled 103 celovečerni in 19 kratkih filmov iz 44 držav. Filmi bodo do večera prikazani na 299 projekcijah, od tega na 20 v Mariboru, v letos pridruženih Celju in Novem mestu pa jih je bilo na sporedu osem, oziroma sedem. Kar 43 projekcij je bilo razprodanih, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Popek je povedal, da je z 27. izdajo festivala zelo zadovoljen glede obiska, ki bo kot kaže malenkost višji kot lani, prav tako je zadovoljen z odzivi občinstva. Popek pri sestavi programa vselej malo tvega in ponudi tudi kakšen bolj nenavaden film. Za STA je povedal, da so se filmi, za katere je tudi sam najbolj navijal, kot sta Toni Erdmann režiserke Maren Ade ali pa Ona v režiji Paula Verhoevena, izkazali za nadvse uspešne po obisku.

Kot zanimivost pa je omenil, da je bil med zelo dobro obiskanimi tudi zelo zahteven triurni romunski film Sieranevada režiserja Cristija Puiuja. "Letos so me najbolj presenetile nenavadno visoke ocene za bolj zahtevne filme," je dejal in pojasnil, da ponavadi taki tipi filmov, ki bi jim morda kdo rekel "zateženi", kot sta Ne glej mi v krožnik Hane Jušić ali Z druge strani Zrinka Ogreste, ne kotirajo visoko pri ocenah občinstva, letos pa sta bila oba filma blizu vrha.

Po besedah Popka se je ponovno izkazalo, da liffovskemu občinstvu določen tip ameriškega neodvisnega filma, še posebej, če je ultrarealističen, ne leži najbolj. Tak je bil letos tekmovalni film Preobrazba, ki ga podpisuje Michael O'Shea. Prav tako je pričakoval razprodane dvorane za veliki hit Sundancea Najstnika (režiser Ira Sachs), pa obisk projekcij ni bil nič posebnega. "Končna slika se mi sicer zdi zelo dobra," je sklenil Popek.

Velika zmagovalka letošnjega Liffa je srbska igralka Mirjana Karanović, ki je z režijskim prvencem Dobra žena prepričala mednarodno žirijo. Mirjana Karanović je bila ob sobotnem prejemu nagrade v Cankarjevem domu deležna dolgega aplavza. Iskreno se je zahvalila žiriji in občinstvu ter s kančkom humorja povedala, da je neizmerno ponosna nase.

Nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter letos prvič podeljeno nagrado mladinske žirije Kinotrip je prejel animirani film brez besed Rdeča želva v režiji Michaela Dudok de Wita. Občinstvo pa je za svojega favorita izbralo film Med morjem in zemljo, ki ga podpisujeta Carlos del Castillo in Manolo Cruz.

Nagrado za najboljši kratki film je prejela Figura v režiji Katarzyne Gondek, nagrado 360 stopinj pa film Torta napad, ki ga je režirala Monika Janjilovi.

Za projekcije na Liffu je bilo po zadnjih podatkih izdanih 44.000 vstopnic. Festival je obiskalo 40 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij z vsega sveta. Po projekcijah filmov je potekalo 41 pogovorov s filmskimi ustvarjalci, so še zapisali v CD.

V Ljubljani bodo projekcije v sklopu 27. Liffa na sporedu še danes čez ves dan, v Mariboru pa bodo prikazali filma Jaz, Daniel Blake v režiji Kena Loacha ter Loving režiserja Jeffa Nicholsa. V Novem mestu in Celju, kjer je Liffe letos prvič gostoval, so s programom sklenili že v soboto.