Svet 19.11.2016 5:30

Film o gostovanju Laibachov v Severni Koreji premierno v Amsterdamu

Amsterdam, 19. novembra - Glasbeni dokumentarec o gostovanju Laibachov v Severni Koreji Dan osvoboditve (Liberation Day) bo nocoj premierno prikazan na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu. Projekcijo filma, ki ga podpisujeta režiser Ugis Olte iz Latvije in njegov norveški kolega Morten Traavik, bo zasedba pospremila s koncertom.

Skupina Laibach je avgusta lani gostovala v Severni Koreji in s tem postala prva rock skupina, ki je kadarkoli nastopila v omenjeni državi. Člani zasedbe so nastopili ob 70. obletnici dneva osvoboditve, s katerim v Severni Koreji obeležujejo konec japonske kolonialne nadvlade leta 1945.

Latvijsko-norveška filmska naveza je dobila edinstveno priložnost, da je lahko sledila skupini in procesu postavljanja zgodovinskega koncerta v državi, ki je največkrat označena za najbolj izolirano državo na svetu, so zapisali slovenski koproducenti filma iz Staregare.

Napovedali so, da bo uvodni video-komentar pred projekcijo podal kulturni kritik in filozof Slavoj Žižek, ki je med drugim že povedal, da je bil nastop Laibachov v Severni Koreji "doslej najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek v 21. stoletju". Festival dokumentarnega filma v Amsterdamu sicer poteka od 16. do 27. novembra.

Film Dan osvoboditve je nastal v produkciji VFS Films in Traavik.info. Poleg Staregare so kot koproducenti pri njem sodelovali še britanska založba Mute ter Norsk Fjernsyn. Film so finančno podprli še slovenski in latvijski filmski center, fundacija Culture Capital ter norveški svet za umetnost.

V slovenskih kinematografih bo glasbeni dokumentarec na sporedu od začetka prihodnjega leta.