Svet 21.11.2016 5:00

V Muzeju Delacroixa razstava o prijateljstvu med umetnikom in pisateljico George Sand

Pariz, 21. novembra - V Muzeju Delacroixa v Parizu je na ogled razstava z naslovom Eugene Delacroix in George Sand - prijateljstvo v sliki in besedi. Francoski slikar in pisateljica sta se spoznala leta 1834, njuno prijateljstvo je trajalo do Delacroixove smrti leta 1863. Povezovala ju je ljubezen do Shakespeara in Byrona, oba sta občudovala špansko umetnost.

Izrael, Jeruzalem. Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael, Jeruzalem.
Razstava umetniških del, med katerimi so tudi tista, ki jih je naslikal francoski romantični slikar Eugene Delacroix.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Delacroix in George Sand sta se prvič srečala novembra 1834, ko je glavni urednik revije La Revue des deux mondes Frederic Buloz prosil umetnika, naj naslika portret pisateljice za revijo. To je bilo v času kmalu po koncu razmerja med George Sand in pisateljem Alfredom de Mussetom in umetniku je pozirala zlomljena mlada ženska, piše na spletni strani muzeja.

Srečanje je bilo začetek velikega in ognjevitega prijateljstva, ki je imelo svoje vzpone in padce. Delacroixov muzej je omenjeni portret pridobil spomladi, ob njem pa je na razstavi mogoče videi tudi sliko, na kateri je umetnik upodobil sv. Ano, ki uči Marijo brati. Sliko iz leta 1842 je Delacroix naslikal za cerkev v Nohantu, ki jo je pogosto obiskoval skupaj s svojo prijateljico.

Delacroix se je rodil leta 1798 v kraju Saint-Maurice, slikarstva pa se je učil pri Pierre-Narcissu Guerinu. Na njegovo ustvarjanje so poleg Guerina vplivali še Theodore Gericault, John Constable ter Richard Parkes Bonington.

Ustvarjal je dramatične, mnogokrat tudi patetične velike kompozicije z zgodovinsko ali sodobno tematiko v močnem kontrastu in z obogateno barvno paleto. Natančno je opazoval spremembe svetlobe in dobro poznal telo v gibanju. Znan je tudi kot ilustrator, saj je s svojimi stvaritvami opremil več del Williama Shakespeara, Walterja Scotta in Johanna Wolfganga von Goetheja.

George Sand, s pravim imenom Amandine-Lucie-Aurore Dupin, se je rodila leta 1804 v Parizu. Od leta 1817 je živela v vzgojnem zavodu Couvent des Anglaises. Pozneje se je poročila z baronom Casimirjem Dudevantom, ki ga je po desetletju zapustila in odšla s pisateljem Julesom Sandeaujem. Pozneje je imela nesrečno zvezo z Musettom.

Na svojem domu, na gradu Nohant, kjer je leta 1876 tudi umrla, je zbrala močan intelektualni krog ljudi, kot so bili Chopin, Liszt, Balzac, Delacroix, Gautier, Turgenjev in Flaubert. V svojem prvem ustvarjalnem obdobju je pisala ljubezenske romane in se osredotočala na problematiko svobode in pravic žensk. Pozneje se je posvetila humanistiki in socialnim temam.

Razstava v Muzeju Delacroixa bo na ogled do 23. januarja.