Svet 19.11.2016 18:25

V Berlinu srečanje z Borisom Pahorjem ob nemškem ponatisu Nekropole

Berlin, 19. novembra - Tržaškega pisatelja Borisa Pahorja bodo drevi gostili v Hiši literature Berlin, kjer bo govora predvsem o njegovem romanu Nekropola, ki so ga ponatisnili pri založbi Berlin Verlag. Nemški prevod Nekropole je pri tej založbi izšel že leta 2001, leto pozneje pa ga je nemški radio Suedwestrundfunk označil za najboljši roman leta.

Črna na Koroškem. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Črna na Koroškem.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Boris Pahor je v nemškem prostoru in posebej v Berlinu zelo cenjen. Zato njegova prisotnost v tem delu Evrope zagotovo pripomore k uspešni kandidaturi Slovenije za častno gostjo na prestižnem mednarodnem Frankfurtskem knjižnem sejmu, je za STA povedal vodja Slovenskega kulturnega centra v Berlinu Gregor Jagodič, ki je Pahorja označil za človeka bistrega uma in pronicljivih misli, vrednega vsega spoštovanja ter posluha.

"Slovenci smo nanj ponosni iz več razlogov, eden izmed najbolj vidnih je njegova narodna zavest, ki veje iz njegovih besed, ne smemo pa izpustiti, da je Pahor tudi prejemnik mnogih domačih in tujih nagrad, velikih priznanj in visokih odlikovanj, je poudaril Jagodič in ob tem spomnil še, da Pahor velja tudi za enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev.

Pogovor s tržaškim pisateljem bo vodil literarni zgodovinar, poznavalec Pahorjevega dela in življenja ter njegov prijatelj Thomas Poiss, s katerim sta že večkrat nastopila skupaj.

Po pogovoru organizatorji pripravljajo koncert, na katerem bodo zazvenela dela Pavla Merkuja, Pahorjevega tržaškega soseda, in italijanskega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki je ustvarjal v Piranu.

Merkujeva dela bo izvedel prav tako Pahorjev tržaški sosed, violončelist Vasja Legiša, Tartinijeva pa bosta zaigrala slovenska flavtista, ki ustvarjata v Berlinu - Brina Kafol Žust in Marko Zupan, je povedal Jagodič. Kulturni center prireditev pripravlja z Javno agencijo za knjigo RS in literarnim festivalom Stadt-Land-Buch.

V preddverju dvorane bodo na ogled razstavni panoji, na katerih bo predstavljeno življenje in delo Borisa Pahorja. Večina razstavljenega gradiva je iz monografije Tako sem živel avtorice Tatjane Rojc.

Literarni dogodek je del pripravljalnih dejavnosti, ki potekajo v sklopu projekta Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Pri založbi Berlin Verlag bi radi izdali še trdo vezano izdajo dela v revidiranem prevodu in z novo spremno besedo. Roman, ki je bil preveden že v skoraj deset jezikov, so leta 2001 pri berlinski založbi izdali v okoli 4000 izvodih.

V enem najbolj prepoznavnih romanov je Pahor strnil svoje taboriščne izkušnje. Roman je bil leta 1990 preveden v francoščino. Prav ta knjiga je Pahorju prinesla tudi svetovno prepoznavnost. Nekropola je označena kot živo in še zmeraj pretresljivo pričevanje o oblikah zla in načinih preživetja.

Za roman je pisatelj leta 2002 prejel nagrado nemških kritikov, ki jo podeljuje nemški radio Suedwestrundfunk (SWR). V literarni oddaji na radiu SWR seznam najboljših predstavljajo predvsem knjižne novosti, ki jih vsak mesec ocenjuje 35 priznanih nemških literarnih kritikov. Ti bralcem priporočajo v branje najboljša literarna dela.

Enkrat letno na srečanju kritikov strokovna žirija izbere najboljše literarno delo s seznama najboljših radia SWR. Glasovanje je tajno, žirija pa izbira med književniki, ki so se uvrstili na ta seznam v minulih 12 mesecih.