Slovenija 21.11.2016 9:31

Na Drugi gimnaziji Maribor festival Drugajanje

Maribor, 21. novembra - S predstavo vizualnega umetnika Marka Požlepa Bolj čudno od raja se bo danes na Drugi gimnaziji Maribor začelo Drugajanje. Festival, ki ga omenjena gimnazija prireja v sodelovanju z ljubljanskim zavodom Bunker, je namenjen zlasti srednješolskemu občinstvu, da se seznani s sodobno uprizoritveno umetnostjo.

"Izjemno smo ponosni, da dekado in pol vzdržujemo pogon tega festivala, ki je nastal bolj kot neka drobna ideja, zdaj pa je postal tradicija in z leti raste," je pred dnevi povedala programska vodja in producentka Alma R. Selimović.

Festival, ki ima v zadnjih letih tudi mednarodni značaj, je nastal na pobudo ravnatelja Druge gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča v želji, da se mlade seznani s sodobno uprizoritveno umetnostjo ter da se predstave, ki tu redko gostujejo, pripelje v Maribor. Mladim omogočajo priprave na predstave v razredih, pogovore z umetniki in delavnice, letos po novem tudi kritiško šolo.

Na programu festivala, ki se bo zaključil v četrtek, so med drugim še predstava Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd., projekt History, History, History britanske umetnice Deborah Pearson in performans mednarodnega kolektiva Kavkaz Balkan, ki združuje umetnike iz Armenije, Romunije, Gruzije in Slovenije.

"Nabor umetnikov Drugajanja 2016 je v dialogu z mislijo, da je osebno politično. Že od 60. let, od drugega vala feminizma in od študentskih gibanj naprej, vemo, da je tudi zasebno politično, da so ravno najbolj intimne, osebne odločitve tiste, ki obenem reflektirajo globalno politično in ga obenem soustvarjajo," je izpostavila Alma R. Selimović.