Slovenija 22.11.2016 0:30

Uradno odprtje knjižnega sejma s slavnostno akademijo in Schwentnerjevo nagrado

Ljubljana, 22. novembra - V Cankarjevem domu bodo danes s slavnostno akademijo z naslovom Slovenija bere uradno odprli 32. slovenski knjižni sejem (SKS). Častna govornica bo avtorica, založnica in filmarka Elisabetta Sgarbi, ki bo poprej predavala na prvi letošnji Založniški akademiji. Na večernem dogodku bodo podelili Schwentnerjevo nagrado in priznanje.

Schwentnerjeva nagrada je priznanje za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu. Lani jo je prejela Bedita Mlinar. Nocoj bodo poleg nagrade podelili tudi Schwentnerjevo priznanje.

Sejemsko ogrevanje bosta poleg slavnostne akademije zaznamovala tudi simpozij Kulturni in sistemski dejavniki bralne pismenosti v Sloveniji ter predavanje častne gostje Elisabette Sgarbi o svoji neodvisni založbi La nave di Teseo in italijanskem založniškem trgu.

SKS bo sicer vrata za širšo javnost odprl v sredo, 23. novembra, ob 9. uri in bo potekal do nedelje, 27. novembra. Na sejmu bodo sodelovali 104 razstavljavci, na voljo bo 3000 novih knjig, obiskalo pa ga bo 30 tujih in 100 slovenskih avtorjev.

Država v fokusu 32. SKS bo Italija. Sejem bodo v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo obiskali tudi avtorji Susanna Tamaro, Paolo Rumiz ter Antonio Scurati ter filozofa Giorgio Agamben in Franco Berardi.

Italijanski gostje bodo sodelovali na različnih sejemskih dogodkih. V množici obiskovalcev bo poleg italijanskih mogoče srečati še goste iz drugih držav ter okoli sto slovenskih avtorjev.