Slovenija 22.11.2016 8:00

Schwentnerjevo nagrado 2016 prejme Lojze Gostiša

Ljubljana, 22. novembra - Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu letos prejme Lojze Gostiša. V obrazložitvi je navedeno, da je Gostiša izjemno strokoven, prizadeven, vztrajen in odgovoren založnik, urednik in znanstvenik, katerega delo zaokrožujejo tudi reprinti v bibliofilskem standardu z izjemno kulturnozgodovinsko težo.

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije. Lojze Gostiša. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije.
Lojze Gostiša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Lojze Gostiša se je rodil 7. junija 1923 v Žireh. Leta 1956 je začel študirati umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti in se nato popolnoma predal raziskovalnemu delu, v središču katerega sta bila zlasti arhitekt Jože Plečnik ter slikar in grafik France Mihelič. Slednjemu je Gostiša posvetil tudi doktorat, ki ga je pridobil leta 2007, pri 84 letih.

Leta 1989, ob 300. obletnici izdaje Slave Vojvodine Kranjske, se je Gostiša posvetil raziskovanju Janeza Vajkarda Valvasorja. Idejno in oblikovno je zasnoval razstavo v Narodni galeriji ter v sodelovanju z Brankom Reispom uredil in oblikoval katalog. Bil je pobudnik ustanovitve Valvasorjevega odbora pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki je od leta 2001 poznana kot Fundacija Janez Vajkard Valvasor, in tako postavil temelje za znanstvenokritično izdajanje Valvasorjevih del.

Leta 1993 je pripravil faksimilirano izdajo polihistorjeve Velike grbovne knjige s spremno študijo. Dve leti pozneje je v sodelovanju z Metropolitansko knjižnico v Zagrebu uredil katalog njegove knjižnice Bibliotheca Valvasoriana, leta 2001 pa knjigo skic za Topografijo Vojvodine Kranjske.

Vrhunec njegovega raziskovalnega in založniškega dela predstavlja faksimilirana izdaja vseh 17 volumnov Valvasorjeve grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana, ki jo hrani zagrebška Metropolitanska knjižnica.

"Gostiša deluje tako, da naredi vse sam, od začetka do konca. Razišče opus nekega avtorja, o njem napiše knjigo, jo sam oblikuje in nadzira tisk, sam zbere potrebna sredstva in poskrbi za distribucijo; če gre za slikarja, postavi tudi razstavo in ob njej izda monografijo," je ob 90. življenjskem jubileju prejemnika Schwentnerjeve nagrade zapisal žirovski rojak Miha Naglič, povzeli pa pri Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Žirovci so Gostišo februarja 2009 počastili s priznanjem Občine Žiri, isto leto mu je Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo podelilo nagrado Izidorja Cankarja "za raziskovalno in organizacijsko delo na umetnostnozgodovinskem področju". Januarja 2010 ga je predsednik republike "za velik prispevek pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine" odlikoval z redom za zasluge, maja tega leta pa je iz rok ljubljanskega župana Zorana Jankovića prejel nagrado mesta Ljubljana.

Schwentnerjevo priznanje bo letos prejel Cankarjev dom (CD). "Za dolgoletno vrhunsko partnerstvo se Cankarjevemu domu in vsem zaposlenim, ki sodelujejo pri izvedbi Slovenskega knjižnega sejma, iskreno zahvaljujemo in jim podeljujemo posebno priznanje Slovenskega knjižnega sejma," piše v utemeljitvi.

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije Slovenski knjižni sejem že od leta 1981 partnersko organizira v sodelovanju s CD.

Schwentnerjevo nagrado in priznanje bodo podelili na nocojšnji slavnostni akademiji ob začetku 32. slovenskega knjižnega sejma v CD.