Slovenija 26.11.2016 10:00

Nova Poezija na mestnih ulicah Maribora

Maribor, 26. novembra - Središče Maribora bodo v prihodnjih dneh polepili z novo poezijo. Gre za plakatno akcijo literarnega programa Mladinskega kulturnega centra Maribor MKC Črka, ki že deveto sezono zapored na mariborskih plakatnih mestih ponuja poezijo slovenskih pesnikov mlajše in srednje generacije.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Deset pesmi desetih pesnikov in pesnic po izboru avtorja projekta Nina Flisarja bo od naslednjega tedna naprej na ogled na plakatnih mestih družbe Snaga v središču Maribora.

"Poezija je raznolika, težko in tudi krivično bi jo bilo orisati v nekaj stavkih, naj si jo ljudje preberejo in ustvarijo svoje mnenje. Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki tematizirajo izrazito osebno plat doživljanja sveta," je o izboru povedal Flisar.

Želi si, da se ljudje na ulicah ob pogledu na verze na plakatih zamislijo, da razmišljajo o svojem življenju in okolju, v katerem živijo, da kdaj pa kdaj podvomijo v katere stvari, jih pogledajo z drugega zornega kota.

"In če se določene stvari izkažejo kot slabe, naj jih spremenijo, pa naj bo na osebni in/ali družbeni ravni. To jim izbrana plakatna poezija omogoča, saj pesniki kot subtilni opazovalci in izpovedovalci v svojih pesmih izražajo globoko občutje sveta in življenja tu in zdaj. In marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira - skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen," je še povedal avtor projekta Poezija na mestnih ulicah.

Za projekt so se v MKC Maribor odločili, da bi izkoristili plakatna mesta tudi v umetniške namene. "Zakaj bi ta 'agresivni medij', ki se mu človek v mestu ne more izogniti, bil uporabljan zgolj za komercialne in promocijske vsebine, ne pa tudi umetniške? Zato smo se pred osmimi leti odločili, da v mesto vnesemo poezijo slovenskih pesnikov in z njo nagovorimo mimoidoče. Kot je znano, ima poezija ozek krog 'odjemalcev' in včasih je pač treba narediti korak k ljudem," pojasnjujejo v MKC Maribor.

S tovrstno akcijo poezija po njihovih ocenah dobi širok domet, saj je potencialnih bralcev več tisoč. "To pa je dovolj dober razlog, da z estetsko dovršeno in vsebinsko poglobljeno poezijo 'kontaminiramo' mestne ulice in s tem skušamo senzibilizirati ljudi za umetniške vsebine in jim jih predstaviti kot običajen del mestnega življenja," so še povedali v MKC Maribor.

Plakate je oblikoval Uroš Lehner. Sodelujoči pesniki in pesnice v letu 2016 so Borut Gombač, Tonja Jelen, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Danica Križanič Müller, Jan Krmelj, Gregor Lozar, Nina Medved, Željko Perović in Denis Škofič.