Slovenija 22.11.2016 5:00

Kozoletovo Nočno življenje od danes na kino sporedu

Ljubljana, 22. novembra - Na rednem sporedu slovenskih kinematografov bo od danes igrani celovečerec Damjana Kozoleta Nočno življenje. Navdih zanj je režiser našel v aferi Baričević, ki je pred leti pretresla Slovenijo. Za "triler o temačni strani slovenske družbe", ki je bil prikazan tudi na nedavnem Liffu, je bil nagrajen na letošnjem festivalu v Karlovyh Varyh.

Ljubljana. Režiser Damjan Kozole. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Damjan Kozole.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

"To je film o družbi, v kateri je gonilna sila strah. Ne ponuja enostavnih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi," je svojem devetem filmu povedal Kozole.

Film se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. Po režiserjevih besedah izziva gledalčev konformizem, postavlja vprašanja in ne daje odgovorov, odpira pa tudi "tudi dilemo, kaj bi mi storili v takšni situaciji".

Zanj je julija letos v Karlovyh Varyh, kjer je doživel svetovno premiero, prejel kristalni globus za najboljšo režijo. Zatem je bil prikazan od Motovuna, Zadra, Sarajeva, Aleksandrije, Luksemburga, Montpellierja do Cottbusa, čaka ga pa še vrsta pomembnih festivalov, so sporočili iz zavoda Vertigo.

V glavni vlogi je zaigrala Pia Zemljič, ki je navdušila festivalsko občinstvo in mednarodne kritike. Stephen Dalton je za The Hollywood Reporter zapisal, da je njena "skoraj brezbesedna interpretacija minimalistična mojstrovina čustvene intenzivnosti, ki nam pod masko hladne prisebnosti vseskozi daje slutiti seizmične tresljaje tesnobe".

Za režijo Nočnega življenja je bil Kozole nagrajen tudi na festivalu Avvantura v Zadru, prav tako na zadnjem Festivalu slovenskega filma, kjer je slavila tudi Pia Zemljič za najboljšo žensko vlogo. V filmu so nastopili še drugi znani slovenski igralci, med njimi Jernej Šugman, Marko Mandić, Jana Zupančič, Peter Musevski, Mojca Partljič in Dejan Spasić.

Scenarij sta poleg Kozoleta podpisala Ognjen Sviličić in Urša Menart, glasbo Kostov in Silence, scenografijo Dušan Milavec in Neža Zinajić, kostumografijo Zora Stančič. Direktor fotografije je bil Miladin Čolaković.

V ponedeljek so Nočno življenje začeli predvajati v Domžalah, od danes bo na sporedu ljubljanskega Kinodvora in celjskega Metropola, od četrtka pa v ljubljanski Komuni, Koloseju in v distribuciji po vsej Sloveniji.