Slovenija 10.3.2017 8:50

V celjski galeriji sodobne umetnosti razstava stripa zadnjega desetletja

Celje, 10. marca - V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo drevi odprli pregledno razstavo stripa zadnjega desetletja. Postavitev z naslovom Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006-2016 bo v večjem delu obsegala avtorski strip za odrasle, predstavljen pa bo tudi strip za otroke ter strip s poudarjeno izobraževalno noto. Razstava bo na ogled do 7. maja.

Ljubljana. Strip. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Poleg posameznih originalnih strani iz izbranih stripov bodo predstavljeni tudi nekateri izseki iz delovnega procesa, iz česar je, kot so zapisali v galeriji, razvidno, da se tudi strip ni zmogel popolnoma izogniti vplivom novih tehnologij. Na ogled bodo tudi nekateri eksponati, ki so bili del stripovskih dogodkov v minulem desetletju, ter stripi, ki so izšli kot samostojne knjižne izdaje, v stripovskih zbornikih ali pa so zaznamovali domačo periodiko.

V slovenski kulturi, še posebej v umetnostnem prostoru, je bil strip nedvomno desetletja prezrt medij. Prevladujoč komercialni strip je negativno luč vrgel tudi na kakovosten avtorski strip, ki je v zadnjem desetletju vendarle pridobil zasluženo pozornost in pomembne predstavitve v muzejih in galerijah. Uveljavil se je kot umetniška zvrst, eden izmed načinov umetniškega izražanja.

Minulo desetletje je bilo sicer za strip nedvomno plodovito. O tem ne priča le množica stripovskih izdaj, o stripu se je pisalo in govorilo tudi v medijih. Nekaj let je tako dajalo občutek, da se strip končno usidral v dnevnem časopisju in da je pred nami plodna prihodnost, vendar sta kriza in lakomnost lastnikov ali pa zgolj častihlepnost odločujočih strip po kratkem razraščanju v časopisih izrinila iz svojega prvotnega domovanja.

Navkljub temu pa je vztrajnost različnih akterjev na sceni omogočila številne nove stripovske projekte. Nekateri javni uslužbenci in založniki so deloma prepoznali njegovo literarno-vizualno vrednost, zares pa jih je premamila njegova didaktična in izobraževalna kapaciteta. Strip je v vlogi orodja posredovanja znanja postal pripomoček v različnih kulturnih institucijah, uvrstil pa se je tudi v razne pregledne razstave.

Vzniknile so nove povezave med avtorji - tandemi piscev in risarjev, ki so se lotevali novih tem in bolj ambicioznih projektov. Iz anonimnosti so prodrli mladi avtorji, rodili so se novi stripovski liki, hkrati pa so sile kontinuitete poskrbele, da so se nekateri akterji in nekateri pojavi obdržali ali celo razvijali, so ob razstavi še zapisali v celjski galeriji.

Na razstavi so zastopani Kaja Avberšek, Primož Bertoncelj, Suzi Bricelj, Matej de Cecco, Marko Derganc, Domen Finžgar, Miha Ha, dr. Horowitz, Saša Kerkoš, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan - Koco, Tanja Komadina, David Krančan, Primož Krašna, Matej Lavrenčič, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Marjan Manček, Martin Ramoveš, Gašper Rus, Jelka Godec Schmidt, Matjaž Schmidt, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Damijan Sovec, Damijan Stepančič, Matej Stupica in Andrej Štular.

Pričujoča razstava je tretja v seriji preglednih razstav stripovske produkcije, ki jih je Center sodobnih umetnosti Celje zastavil z namenom predstavitve slovenske ustvarjalnosti po desetletjih. Koncipiranju in produkciji razstave se je tokrat pridružila revija Stripburger, so sporočili s Foruma Ljubljana.