Slovenija 22.11.2016 13:28

V Ljubljani kmalu 32. festival LGBT filma

Ljubljana, 22. novembra - V Ljubljani bo od 26. novembra do 4. decembra potekal 32. festival LGBT filma, ki bo s projekcijami segal še v nekaterega druga slovenska mesta in kraje. Ponudil bo 22 celovečernih in 18 krakih filmov iz 22 držav. Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo tudi vodil filmsko delavnico.

Ljubljana. Parada ponosa. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Parada ponosa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala ena od selektoric festivala Jasmina Šepetavc, se je pri letošnji selekciji pokazalo, da sicer res prejmejo vedno več oglednih kopij filmov z LGBT podobami, kar je nedvomno odraz demokratizacije filmskega medija po digitalizaciji in s tem vse večjih možnosti emancipacije LGBT skupnosti ter prikaza raznolikosti LGBT življenj, ljubezni in težav, vendar pa med njimi tudi veliko slabih izdelkov.

Letos je sicer po njenih besedah leto LGBT filmov, ki ponovno zelo eksplicitno v podobe vpeljujejo politiko in predvsem vsebine solidarnostnih povezovanj LGBT tematik s feminizmom in razredno problematiko.

Festival bo odprla projekcija filma Babica v Kinodvoru. Film obravnava tematike lezbištva, generacij in splava. Med filmi z lezbično tematiko je Jasmina Šepetavc med drugim izpostavila še Jezne indijske boginje, ki je močan feministični komentar sodobne družbe, in dokumentarec Bolno, ki pripoveduje o tem, da ideje o zdravljenju homoseksualnosti niso tako oddaljene, kot se zdi.

Selektorica Suzana Tratnik je med filmi, ki se ukvarjajo s problematiko spolne identitete in vprašanj transspolnosti, izpostavila dokumentarec Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavi deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države. Filmu, ki ga je označila kot pionirsko in pogumno delo, bo sledil pogovor z gosti. V off programu pa bodo prikazali avstrijski dokumentarec FtWTF - Female to What The Fuck, ki brez pridiha tragičnosti in patetike spregovori o raznolikosti spolov in spolnih tansformacij.

Slovenskih filmov bodo na festivalu prikazali pet. To so Fantazija, Preprosto, Luka, 30 let hiv preventive v Sloveniji, Čas je ZA Kabaret Tiffany in Ljubezen je bolezen.

Na festivalu ki po besedah selektorja Braneta Mozetiča slovi po tem, da se poigrava z obrabnimi temami in ki prehaja LGBT tematike, bodo v off programu prikazali španski dokumentarni film Yes, We Fuck!, ki neposredno in pogumno spregovori o seksualnosti hendikapiranih oseb.

Hick, ki filme z LGBT tematiko in queerovske filme snema že 25 let, bo na festivalu predstavil svoj zadnji film Vzhodni kompleks. Glavni lik v filmu je Mario, gej, ki je poskušal zbežati iz vzhodnega Berlina čez Madžarsko v bivšo Jugoslavijo zaradi ljubezenske zgodbe.

Poleg tega po Mozetičevih besedah letos mineva 100 let od prvega celovečernega filma, v katerem se je eksplicitno izrazila LGBT tematika. Gre za švedski črno-beli nemi film Krila, ki ga bodo v Kinodvoru prikazali ob klavirski spremljavi v živo.

Letos bodo že četrtič podelili nagradi rožnati zmaj celovečernima filmoma. Eno bo podelilo občinstvo, drugo selektorska ekipa. Rožnatega zmaja za slovenski kratki film selekcijska ekipa glede na prispele filme letos ne bo podelila.

Osrednji program bo potekal v Slovenski kinoteki, off progam pa v klubu Tiffany v Metelkova mestu. Festival bo s projekcijami segel še na Ptuj, v Koper, Maribor in Bistrico ob Sotli.