Slovenija 22.11.2016 14:58

Ljubljana letos regionalna gostja na knjižnem sejmu v Pulju

Ljubljana, 22. novembra - Ljubljanska kultura in umetnost bosta letos v ospredju regionalnega dela knjižnega sejma v Pulju, ki bo potekal med 1. in 11. decembrom. Program Ljubljana bere bo predstavil 20 slovenskih avtorjev oziroma deset odstotkov siceršnjih sodelujočih na sejmu. Po mnenju pripravljavcev bo v Pulju "Slovenija v malem".

Ljubljana. Selektorica programa Ljubljana bere Renata Zamida z javne agencije za knjigo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Selektorica programa Ljubljana bere Renata Zamida z javne agencije za knjigo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Sejem, poimenovan Sa(n)jam knjige v Istri, se deli na dve temi, osrednjo, letos naslovljeno Transatlantik, ter regionalni program, v katerem so doslej med drugim predstavili Črno goro, Beograd in BiH.

Ljubljana pa je letos s svojo kreativno sceno in kakovostnim programom, ki ga je predložila, "preplavila naš središčni program, kar se nam ni še nikoli zgodilo", je na današnji novinarski predstavitvi v glavnem mestu Slovenije ocenila direktorica sejma Magdalena Vodopija.

Kot je pojasnila selektorica programa Renata Zamida z javne agencije za knjigo, so želeli izpostaviti ne le literarne avtorje, ampak širšo kulturno-umetniško sceno. Program po njenih besedah tako ni le ljubljanski, temveč bo predstavil "Slovenijo v malem na različne načine".

Že dan pred uradnim začetkom bodo na posvet v Pulj odpotovali knjižničarji, nato pa se bodo vse dni do izteka sejma vrstile slovenske vsebine. Prvi dan z odprtjem štirih razstav v puljskih galerijah: slikarke Metke Krašovec, ilustratork Alenke Sottler in Hane Stupica ter fotografov Jureta Eržena in Jožeta Suhadolnika. Uradno odprtje ljubljanskega programa bo sicer 3. decembra z razstavo in nastopom kolektiva Laibach.

Avtorje, ki se bodo udeležili sejma, so po besedah Renate Zamida izbrali tudi z mislijo na to, kdo ima sveže prevode v hrvaški ali srbski jezik in kdo jih sploh še nima.

Po napovedih bodo tako v Pulju predstavljeni še Svetlana Slapšak, Maja Gal Štromar, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj, Mojca Kumerdej, Jože Suhadolnik, Goran Vojnović, Josip Osti, Aleš Debeljak in Tomaž Šalamun, nastopil bo velik ljubljenec hrvaškega občinstva Zoran Predin, s kulinariko bo sodeloval Klemen Košir, kot zadnja pa bo s svojimi šansoni nastopila Svetlana Makarovič.

Program Ljubljana bere se po mnenju direktorice sejma dobro sklada z osrednjo temo, s katero bo prireditev prvič povezal tri kontinente, od Portugalske v Evropi, Angole v Afriki do Brazilije v Južni Ameriki. Kot je napovedala, bodo šli po poteh nekdanjih kolonizatorjev, nekdanjih robov in identitete, ki je zlasti v Istri eno velikih vprašanj.

Sejem vsako leto privabi okrog 200 avtorjev, v preteklosti so bili med njimi Umberto Eco, Orhan Pamuk in Claudio Magris. Najbolj zveneče ime tokratne 22. izdaje pa bo v Franciji živeči sirski pesnik Adonis. Nekaj več poudarka bo na portugalskih avtorjih. Pričakujejo jih šest, med njimi je najbolj znan Jose Eduardo Agualusa, letošnji nominiranec za mednarodnega bookerja.

Na ljubljanski mestni občini so, kot je poudarila vodja oddelka za kulturo Mateja Demšič, ponosni, da se bo mesto predstavilo na puljskem sejmu, program pa je nastal kot plod sodelovanja različnih deležnikov, od Turizma Ljubljana do mestnega muzeja in galerij. Načelnik za kulturo Istrske županije Vladimir Torbica je prepričan, da bo to priložnost za številne Slovence, ki Istro poznajo kot turistično destinacijo, da spoznajo še njen drugi obraz - bogato kulturo.