Slovenija 23.11.2016 11:38

Festival Goli oder v 13. izdaji na temo spogledovanj

Ljubljana, 23. novembra - V Stari mestni elektrarni se bo drevi začel 13. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder. Festival, ki se bo selil še v Prešernovo gledališče Kranj, bo v petih dneh ponudil osem predstav, festivalski pogovor z naslovom Zakaj ravno gledališka improvizacija? in štiri gledališke delavnice. Tema festivala so spogledovanja.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Golem odru bodo letos nastopali improvizacijski mojstri iz petih držav: Hannu Risku iz Finske, Koray Bülent Tarhan, Zeynep Özyurt Tarhan in Evren Gülseven iz kolektiva Istanbulimpro iz Turčije, Avstrijka Beatrix Brunschko in Kanadčan Jacob Baningan iz graške zasedbe Theater im Bahnhof.

Nastopili bodo tudi slovenski performerji iz Kolektiva Narobov, KUD-a Kiks, ImproŠke ter Improvizacijskega gledališča Ljubljana - IGLU, so sporočili organizatorji festivala.

Letošnja tema festivala so spogledovanja, in sicer na kar treh ravneh - na nivoju spogledovanj z drugimi umetniškimi pristopi, ki vključujejo improvizacijske predstave oziroma črpajo navdih iz drugih umetniških področij in na ravni spogledovanja domačih produkcij z gosti iz tujine, kjer bodo slovenski improvizacijski kolektivi lastne produkcije začinili s sodelovanjem s priznanimi tujimi umetniki. Srčika improvizacijskega gledališča pa je spogledovanje med občinstvom in performerji.

Festivalsko dogajanje bo večinoma potekalo v Stari mestni elektrarni z izjemo sobote, ko se bo to s predstavama Igra smrti v izvedbi Theatra im Bahnhof in filmskim večerom, ki ga pripravlja KUD Kiks, selilo v kranjsko gledališče.

Organizator festivala je Kolektiv Narobov (Zavod Federacija), soproducenta sta Zavod Bunker in KUD Kiks, umetniška vodja festivala pa Maja Dekleva Lapajne.