Svet 23.11.2016 12:13

V Celovcu odprtje Slovenskega knjižnega in kulturnega centra

Celovec, 23. novembra - V prostorih Mohorjeve družbe v Celovcu bodo danes odprli Slovenski knjižni in kulturni center. Namenjen bo branjem in predstavitvam knjig, pri celovški Mohorjevi pa si želijo tudi sodelovanja s sorodnima centroma v Trstu in Monoštru. Slavnostni govornik na odprtju ob 17. uri bo minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Prvi Slovenski knjižni in kulturni center so leta 2015 odprli v Trstu. Na podlagi dobrih izkušenj v Trstu se je Mohorjeva družba v Celovcu odločila, da obnovi prostore svoje knjigarne ter v njih uredi Slovenski knjižni in kulturni center.

Kot so pred odprtjem centra za STA sporočili z založbe, si želijo sodelovanja s knjižnima in kulturnima centroma v Trstu in Monoštru ter z Dunajem. Tam bodo namreč decembra odprli obnovljen študentski dom Korotan, kjer domuje Slovenski kulturni center. Vse te ustanove naj bi, kot so zapisali, omogočale tesnejšo izmenjavo knjižnih predstavitev in avtorjev slovenskih manjšin.

Stroški sanacije prostorov po oceni direktorja Mohorjeve družbe v Celovcu Karla Hrena znašajo 35.000 evrov. Glavnino sredstev je prispevala Mohorjeva Celovec, ki letos obeležuje 165-letnico delovanja. Projekt je podprl tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Mohorjeva družba je najstarejša samostojna ustanova med Slovenci na Koroškem. Ustanovljena je bila leta 1851. Po prvi svetovni vojni se je preselila v Prevalje in nato leta 1927 v Celje. Leta 1924 so goriški Slovenci ustanovili še Goriško Mohorjevo družbo.