Svet 24.11.2016 5:00

V Clevelandu bodo predstavili Prešernove rokopise

Cleveland, 24. novembra - Dan pred Prešernovim rojstnim dnem, 2. decembra, bodo v clevelandskem Slovenskem narodnem domu prvič prikazali clevelandske Prešernove rokopise, ki so bili javnosti v Sloveniji predstavljeni letos poleti. Obenem bo potekal koncert Vlada Kreslina z lokalnimi gosti, s katerim bodo zbirali sredstva za vitrine, v katerih bodo razstavljeni rokopisi.

Ljubljana. Spomenik Franceta Prešerna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik Franceta Prešerna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstavne vitrine bodo postavljene v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu, kjer bodo odprli tudi Prešernovo sobo. Poleg rokopisov bo v njej tudi pesnikova slika Alojza Šubica iz leta 1902, ki jo je slikar leta 1905 prinesel s seboj v ZDA, v Sloveniji pa je veljala za izgubljeno. Na ogled bo tudi več faksimilov, izdaj Poezij in knjig o Prešernu kot tudi slika Maksima Gasparija Mati Slovenija, je sporočil Kreslin.

Na rokopisa Prešernovih pesmi Slovo od mladosti in Dohtar je naletel lektor slovenskega jezika na državni univerzi v Clevelandu in prostovoljec v clevelandskem Slovenskem muzeju in arhivih Luka Zibelnik. Do obeh doslej neevidentiranih različic rokopisov Prešernovih pesmi je prišel letos s pomočjo generalnega konzula Slovenije v Clevelandu Andreja G. Rodeta. Lastnik rokopisov, ameriški Slovenec Evgen Favetti, se je namreč aprila odločil, da bo rokopisa podaril Slovenskemu muzeju in arhivom v Clevelandu.

Oba rokopisa sta podpisana in lepo ohranjena. Slovo od mladosti je še v bohoričici, Dohtar pa že v gajici. Rokopisa se v posameznih delih razlikujeta od znanih petih oz. šestih variant obeh pesmi. Slovo od mladosti je iz časa pred prvo objavo v prvi Krajnski čbelici leta 1830, Dohtar pa iz časa po objavi v 4. zvezku Krajnske čbelice leta 1833 in pred cenzurnimi rokopisi Poezij iz leta 1846.

Slovenski narodni muzej bo prihodnje leto v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu pripravil štiri gostujoče razstave: o Cockti, o zgodovini slovenskih mest, o 25-letnici slovenskega plebiscita in razstavo belokranjskih pisanic. Poleg Prešernove sobe nameravajo drugo leto odpreti tudi sobo, ki bo opisovala življenje in zgodovino clevelandskih Slovencev.