Svet 24.11.2016 14:32

Faust v režiji Tomaža Pandurja za začetek gledališkega festivala v Cluju

Cluj-Napoca, 24. novembra - Predstava Faust v režiji Tomaža Pandurja, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana, bo drevi odprla 5. mednarodni gledališki festival Interference v romunskem Cluju. Festival, ki poteka pod naslovom Tujčeva odiseja, bo ponudil 50 prireditev, od tega 22 gledaliških predstav. Sklenil se bo 4. decembra.

Ljubljana. Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V program festivala so vključene predstave iz 14 držav - Irske, Slovenije, Madžarske, Romunije, Nemčije, Južne Koreje, Luksemburga, Italije, Rusije, Velike Britanije, ZDA, Makedonije, Bolgarije in Poljske, odigrane bodo v 13 jezikih. Fausta, ki je edina slovenska predstava na festivalu, si bo na velikem odru Madžarskega gledališča v Cluju ogledalo skoraj 900 obiskovalcev, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Primarni festivalski program gledaliških predstav bodo povezovale diskusije o gostujočih predstavah, okrogle mize o gledališču, gledališke instalacije, literarne predstavitve, filmske projekcije in koncerti.

Festival bienalno organizira Madžarsko gledališče v Cluju. V središču letošnje izdaje je razmislek o tujosti, ne zgolj v luči fenomena migracij, s katerim se v zadnjem času vsakodnevno soočamo, temveč tudi skozi prizmo trajne in večplastne prisotnosti tega koncepta, ki že tisočletja prežema družbeno in individualno življenje.

"Predstave letošnjega festivala tako preizprašujejo, kaj pomeni biti Evropejec, kaj gradi evropsko identiteto, kdo je tujec, kakšno je razmerje med drugačnostjo in podobnostjo, kaj pomeni biti 'jaz' ali 'drugi', kako nekdo postane tujec v družbi, v družini ali sam zase, na kakšen način je mogoče ostati enak, del skupine oz. skupnosti ter kakšna je pri tem vloga vere, jezika, spola, načina razmišljanja," je v uvodnem nagovoru zapisal dolgoletni direktor festivala in umetniški vodja Madžarskega gledališča v Cluju Gabor Tompa.

Po Cluju bo Faust februarja gostoval v Madridu, v osrednjem španskem nacionalnem gledališču Teatro Espanol, konec junija pa bo kot prva slovenska predstava gostoval na Kitajskem, kjer bo odprl mednarodni festival osrednjega kitajskega nacionalnega gledališča - Ljudskega gledališča v Pekingu.

Predstava je lani oktobra gostovala v mehiškem mestu Guanjuato, letos pa marca v kolumbijski Bogoti, maja v češkem Brnu, junija v Skopju in oktobra v Seulu.