Slovenija 26.11.2016 0:30

Film Babica za uvod v 32. festival LGBT filma

Ljubljana, 26. novembra - S projekcijo filma Babica se bo zvečer v Kinodvoru v Ljubljani začel 32. festival LGBT filma. Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo tudi vodil filmsko delavnico. Festival se bo sklenil 4. decembra s podelitvijo nagrad rožnati zmaj celovečernima filmoma.

Ljubljana, Slovenska kinoteka. Filmsko platno. Arhiv STA. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Slovenska kinoteka.
Filmsko platno.
Arhiv STA.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po besedah ene od selektoric festivala Jasmine Šepetavc je letos leto LGBT filmov, ki ponovno zelo eksplicitno v podobe vpeljujejo politiko in predvsem vsebine solidarnostnih povezovanj LGBT tematik s feminizmom in razredno problematiko.

Med filmi, ki se ukvarjajo s problematiko spolne identitete in vprašanj transspolnosti, bodo na festivalu med drugim prikazali dokumentarec Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavi deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb.

Slovenskih filmov bodo na festivalu prikazali pet. To so Fantazija, Preprosto, Luka, 30 let hiv preventive v Sloveniji, Čas je ZA Kabaret Tiffany in Ljubezen je bolezen.

Hick, ki filme z LGBT tematiko in queerovske filme snema že 25 let, bo na festivalu predstavil svoj zadnji film Vzhodni kompleks.

Letos bodo že četrtič podelili nagradi rožnati zmaj celovečernima filmoma. Eno bo podelilo občinstvo, drugo selektorska ekipa. Rožnatega zmaja za slovenski kratki film selekcijska ekipa glede na prispele filme letos ne bo podelila.

Osrednji program bo potekal v Slovenski kinoteki, off progam pa v klubu Tiffany v Metelkova mestu. Festival bo s projekcijami segel še na Ptuj, v Koper, Maribor in Bistrico ob Sotli.