Slovenija 24.11.2016 15:34

Ministrstvo za dobrih 900.000 evrov odkupilo prostore za Slovensko kinoteko

Ljubljana, 24. novembra - Ministrstvo za kulturo je od Mestne občine Ljubljana odkupilo prostore na Miklošičevi 26-28 za potrebe Slovenske kinoteke. Pogodbo za odkup prostorov tik ob kino dvorani v velikosti slabih 650 kvadratnih metrov so na ministrstvu podpisali danes. Vrednost odkupa znaša 942.611 evrov.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska Kinoteka, kino, kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska Kinoteka, kino, kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z ministrstva, se s tem zaokrožujejo prostorske možnosti kinoteke za celovito izvajanje nalog in poslanstva tega javnega zavoda.

Minister Anton Peršak je po podpisu izrazil zadovoljstvo, ker je ministrstvo v časih, ko primanjkuje sredstev za investicije v kulturi, naletelo na podporo ministrstva za finance in vlade ter uspelo pridobiti sredstva za odkup.

Podpis je pozdravil tudi direktor kinoteke Ivan Nedoh. Po njegovih besedah je bil z odkupom storjen prvi korak k realizaciji dolgoletne želje: združiti razpršene prostorske kapacitete kinoteke na enem mestu, ob dvorani na Miklošičevi 28, ki je že od nekdaj simbolno in identifikacijsko povezano s kinotečno dejavnostjo.

Pojasnil je, da se bodo v prostorih po adaptaciji izvajale vse javne dejavnosti kinoteke, ki jih bo obogatila tudi postavitev stalne razstave iz zgodovine slovenske in svetovne kinematografije. Zaokrožitev vseh javnih dejavnosti na tej lokaciji bo kinoteki omogočilo podajanje informacij iz zgodovine kinematografije celostno in nudilo vrsto razvojnih možnosti, še piše v sporočilu.