Svet 27.11.2016 5:00

V Centru Paula Kleeja v Bernu razstava Paul Klee in nadrealisti

Bern, 27. novembra - V Centru Paula Kleeja v švicarskem Bernu so na ogled postavili razstavo z naslovom Paul Klee in nadrealisti. Razstava po pisanju nemške tiskovne agencije dpa predstavi povezavo med slikarjem in grafikom Paulom Kleejem ter nadrealizmom v Parizu v 20. in 30. letih minulega stoletja.

Nadrealizem ima svoje korenine v Franciji, njegovi predstavniki so hoteli prikazati svet nezavednega, sanjskega in absurdnega brez diktata razuma, estetike in morale. Klee je bil s svojimi deli za predstavnike nadrealizma navdih, v 20. in 30. letih minulega stoletja so se po njem zgledovali številni pariški umetniki, piše dpa.

Razstava je razdeljena v sedem tematskih sklopov: Svet kot sanje, Nadrealistični stroji in aparati, Zagonetni portreti in maske, Skrivnost objektov, Nerealni prostori, Domišljijske arhitekture in Domišljijski rastlinski svet.

Klee (1879-1940) je med letoma 1898 in 1901 v Münchnu pri Antonu Ažbetu in Franzu von Stucku študiral slikarstvo. Nekaj mesecev je preživel v Parizu, kjer se je navdušil nad impresionisti.

Leta 1912 je sodeloval s skupino Der Blaue Reiter (Modri jezdec), leta 1914 pa je z Augustom Mackejem obiskal Tunizijo. V letih 1920-31 je bil mentor za slikarstvo v Bauhausu, v letih 1931-33, ko so ga nacisti odpustili, pa profesor v Düsseldorfu. Odšel je v Švico in se naselil v Bernu.

Klee je v slikarstvu združil abstraktnost Kandinskega z govorico sanjske risbe, polne simbolov in nadrealističnih elementov. Po potovanju v Tunizijo in odkritju mediteranske svetlobe je uporabljal bogato, skladno in toplo lestvico barv. V zadnjem obdobju so njegove barve potemnele in v slikah je mogoče zaznati tudi politične aluzije.

Razstava v Centru Paula Kleeja bo odprta do 12. marca.