Slovenija 27.11.2016 10:15

Še več prostora za prenovljeno Valvasorjevo knjižnico

Krško, 27. novembra - Krški svetniki so na svoji zadnji seji med drugim potrdili novi dokument prenove in umestitve Valvasorjeve knjižnice v območje tamkajšnjega kapucinskega samostana. Po novi rešitvi, ki predvideva tri petine več površin kot junija sprejeti predlog, bo naložba stala 4,3 milijona evrov, prenovo in širitev pa naj bi v celoti plačala Občina Krško.

Krški župan Miran Stanko je za STA povedal, je projekt že v teku. Ker knjižnica deluje v najetih prostorih krškega kapucinskega samostana, so od Slovenske kapucinske province za nekaj več kot 300.000 evrov letos odkupili celoten stari samostanski kompleks z zemljiščem in vrtom. S prvimi terenskimi deli naj bi začeli prihodnje leto. Projekt bo predvidoma končan do leta 2020.

Ustrezne delovne in druge prostore za delovanje knjižnice lahko najbolje zagotovijo z nakupom in rekonstrukcijo celotne samostanske stavbe ter gradnjo novega objekta na samostanskem območju, je pojasnil župan.

Novo rešitev, ki predvideva več uporabnih površin kot prva, podpira tudi zavod za varstvo kulturne dediščine, sprejemljivejša pa je tudi za knjižnico.

Po novem načrtu bo enoetažna in s travnato streho pokrita novogradnja obsegala približno 1600 kvadratnih metrov, v starem samostanskem delu pa bo skupaj na voljo še 1100 kvadratnih metrov.

Valvasorjevo knjižnico, ki so jo ustanovili leta 1965, v povprečju obišče več kot 100.000 uporabnikov. Knjižnica poleg v svojih osrednjih prostorih deluje še v ločenem krškem mladinskem oddelku in s tremi zunanjimi izposojevališči na Vidmu, Senovem in v Kostanjevici na Krki. V Krškem od leta 1988 deluje v prostorih kapucinskega samostana, hkrati pa upravlja kapucinsko baročno knjižnico.