Svet 28.11.2016 6:00

Muzej Prado bo dobil dodatne razstavne prostore

Madrid, 28. novembra - Muzej Prado bo dobil dodatne razstave prostore. Po načrtih britanskega arhitekta Normana Fosterja in španskega arhitekta Carlosa Rubia jih bodo uredili v nekdanji Kraljevski dvorani, ki stoji v bližini glavnega poslopja muzeja Prado. Vrednost projekta je ocenjena na približno 30 milijonov evrov.

Španija, Madrid. Muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v muzeju, Foster in Rubio spoštujeta in cenita že obstoječo poslopje iz 17. stoletja ter ga prilagajata potrebam časa.

Kraljevska dvorana je edina še obstoječa stavba nekdanje palače Buen Retiro, ki jo je dal zgraditi španski kralj Filip IV. Muzej Prado jo je pridobil lani z namenom, da poveča razstavne površine.

Foster in Rubio nameravata odpreti južno pročelje stavbe in tako ustvariti ogromen atrij, ki bo dajal vtis, da je poslopje napol odprto. Ob tem sta ohranila zunanje balkone na pročelju.

Muzej Prado je bil odprt leta 1819. Ponaša se z eno najboljših svetovnih zbirk evropske umetnosti, ki časovno pokriva obdobje od 12. stoletja do začetka 19. stoletja in temelji na nekdanji španski kraljevi zbirki. Kot je povedal Foster, je počaščen, da bo lahko prispeval k povečanju muzeja.

Danes 81-letni arhitekt je delal na različnih koncih sveta. Med drugim je načrtoval londonski Milenijski most ter letališči v Panami in Hongkongu.

Rubio je leta 2014 ustanovil arhitekturni biro Rubio Architectura, ki deluje večinoma v Španiji, s posamičnimi projekti pa je segel tudi v Rusijo in Savdsko Arabijo.