Slovenija 28.11.2016 13:26

Nagrada za najboljšo poslovno knjigo delu Razmišljanje, hitro in počasno

Ljubljana, 28. novembra - Nagrado za najboljšo poslovno knjigo po izboru Gospodarske zbornice Slovenije in združenja Manager, ki jo podeljujejo v okviru Slovenskega knjižnega sejma (SKS), je prejela knjiga Daniela Kahnemana z naslovom Razmišljanje, hitro in počasno. Delo, ki je izšlo pri založbi Umco, velja za eno najodmevnejših na področju sodobne psihologije.

Daniel Kahneman, priznani profesor, psiholog in dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo, bralca popelje na prelomno popotovanje po človekovem mišljenju, kjer mu predstavi dva osnovna načina človekovega razmišljanja - emocionalnega in racionalnega. V knjigo so vključena desetletja temeljitih raziskav, so zapisali pri založbi Umco.

Avtor kot prvi način (sistem 1) pojmuje hitro, intuitivno in čustveno razmišljanje, kot drugi način (sistem 2) pa opisuje počasnejše in bolj premišljeno razmišljanje, ki temelji na logičnih predpostavkah. Kahneman v delu, ki je namenjeno širšemu bralstvu, strokovno opisuje, kako človekove odločitve izvirajo iz prepletanja teh dveh načinov razmišljanja ne glede na to, ali gre za vsakodnevne odločitve ali pa za zahtevnejše kognitivne procese, kot je denimo dolgoročno načrtovanje pomembnih bivanjskih in delovnih strategij.

Obenem avtor analizira in pokaže, kdaj lahko in kdaj ne smemo zaupati svoji intuiciji, ter kako lahko čim bolje izkoristimo prednosti vsakega od načinov razmišljanja in njunega prepletanja. Predstavljeni so poučni vpogledi v proces nastajanja odločitev, ki so nato preslikani v posameznikovo zasebno in poklicno življenje.

Knjiga je ob svojem izidu pred nekaj leti prejela več nagrad za poljudnoznanstveno in psihološko literaturo ter že postala moderna klasika na področju analize človekovega razmišljanja. Prevod v slovenski jezik, ki ga je opravila Špela Vodopivec, tako predstavlja velik založniški podvig na področju stvarne literature, so še zapisali pri Umcu.

Daniel Kahneman (1934) je psiholog izraelsko-ameriških korenin in eden najvplivnejših sodobnih mislecev. Poznan je predvsem po raziskovanju presojanja in odločanja. Je tudi strokovnjak za vedenjsko ekonomijo, področje, ki mu je leta 2002 prineslo Nobelovo nagrado. Svojo akademsko kariero je kot predavatelj psihologije začel na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, pozneje je predaval tudi na Univerzi v Michiganu, na Cambridgeu, Harvardu in Princetonu.