Svet 29.11.2016 5:00

Mineva 500 let od smrti italijanskega slikarja Giovannija Bellinija

Benetke, 29. novembra - Danes mineva 500 let od smrti italijanskega slikarja Giovannija Bellinija (1430-1516). Umetnik je bil član znane slikarske družine, njegov oče je bil Jacopo Bellini, njegov brat Gentile Bellini in njegov svak Andrea Mantegna. Velja za začetnika in enega glavnih predstavnikov beneškega renesančnega slikarstva.

Giovanni Bellini je prvi začel uporabljati barvo kot glavno izrazno sredstvo. Imel je pretanjen občutek za barvne odtenke in svetlobo. Mojstrsko je znal upodabljati psihološka stanja in osrednji motiv povezati s pejsažem. Do popolnosti je razvil tehniko oljnega slikarstva.

Vsebina njegovih slik je pretežno sakralna, v prvem obdobju je slikal predvsem Marije. Redko je datiral svoja dela. Njegovi učenci so bili Giorgione, Tizian in Palma Vecchio.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so Madona s spečim Jezusom (1470), Marijino kronanje (okoli 1470), Sacra conversazione (1488), Dož Leonardo Loredan (okoli 1501) in Pala di San Giovanni Crisostomo (1513).

V Benetkah so 500-letnico umetnikove smrti obeležili z nizom prireditev, ki se vrstijo skozi vse leto. Med drugim so v mestu razstavili njegovo mojstrovino Pijani Noe iz leta 1515, ki jo je za to priložnost posodil Muzej lepih umetnosti iz Besancona. Poleg tega organizirajo oglede cerkva, v katerih se nahajajo njegove slike.