Svet 1.1.2017 10:00

EPK Arhus bo ponudil razmislek o preteklosti in prihodnosti

Arhus, 1. januarja - Dansko mesto Arhus bo ob ciprskem Pafosu v letošnjem letu nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (FPK). V mestu so priložnost izkoristili za razmislek o preteklosti in prihodnosti. Pod naslovom Ponovni razmislek (Rethink) bo mesto skupaj z regijo Osrednja Danska ponudilo več kot 300 projektov.

Kot piše na spletni strani EPK Arhus, bo leto 2017 namenjeno predvsem ponovnemu razmisleku o marsičem, že sama tema pa nakazuje, da želijo drugo največje mesto na Danskem in celotno regijo spremeniti v kulturni laboratorij, v katerem so možne tudi alternativne rešitve. Dotaknili se bodo različnih vidikov danske kulture, od sodobne arhitekture do vikinške preteklosti. Raziskali bodo svojo preteklost, da bi bolje razumeli prihodnost.

Organizatorji napovedujejo štiri velike dogodke ter več kot 300 drugih projektov. Prvi veliki dogodek bo samo odprtje EPK. Otvoritvene slovesnosti, ki se bodo v regiji začele 20. januarja, bodo vrhunec dosegle 21. januarja ponoči v mestu Arhus.

Naslednji veliki spektakel bo uprizoritev veličastne vikinške sage Rode Orm na strehi Muzeja Moesgaard, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Danskim kraljevim gledališčem. Osrednji lik predstave, ki nastaja po romanu švedskega pisatelja Fransa G. Bengtssona, je Orm, ki ga še kot dečka ugrabijo Vikingi. Predstava bo sledila vznemirljivim dogodivščinam Vikingov na njihovih potovanjih po Evropi in Srednjem Vzhodu. Po napovedih organizatorjev bo Rode Orm, ki ga bodo uprizorili poleti, eden največjih spektaklov na prostem, kar jih je bilo na Danskem.

Kot tretji veliki dogodek napovedujejo mednarodni projekt Vrt - konec dobe, začetek dobe, ki bo potekal na več lokacijah po mestu. Razdeljen bo v tri sklope: Preteklost, Sedanjost in Prihodnost. Prvi bo predstavljen v Umetnostnem muzeju ARoS in bo podal vpogled v zgodovino od baročne vrtne arhitekture 17. stoletja, prek nemškega romanticizma z začetka 19. stoletja, prodora modernizma na začetku 20. stoletja pa do land art v 60. letih minulega stoletja.

Sklop Sedanjost bo zaživel v samem mestu in se bo osredotočil na aktualno umetniško raziskovanje položaja narave v družbi in njene vloge v novi, globalni situaciji, ki jo zaznamujejo velike demografske spremembe in gibanje globalnega kapitala.

Zadnji skop - Prihodnost pa bo predstavljen vzdolž obale. V dolžini štirih kilometrov bodo postavljene instalacije na prostem, ki bodo pripovedovale o novih izzivih, s katerimi smo soočeni danes.

Kot četrti veliki dogodek pa organizatorji na spletni strani EPK napovedujejo pozdrav letu 2018 ter mestoma Leeuwarden na Nizozemskem in Valletti na Malta, ki bosta v letu 2018 nosilki naziva EPK.

EPK, ki bo posegla na vsa področja življenja in v sklopu katere želijo k sodelovanju pritegniti kar najširšo javnost, bo spremenila tudi podobo samega mesta. Prenove je namreč deležno pristaniško območje Arhusa, ki se tako iz nekdanjega industrijskega območja spreminja v nov urbani prostor.

V letošnjem letu se bodo sicer v mestu predstavili nekateri najvidnejši skandinavski ustvarjalci na področju kulture. Med njimi je denimo priznani dansko-islandski vizualni umetnik Olafur Eliasson, ki je za streho umetnostnega muzeja ARoS zasnoval 150 metrov visoko instalacijo Your rainbow panorama.

V koncertni dvorani Musikhuset bodo kot opero, plesno predstavo in muzikal na oder postavili filmsko trilogijo danske režiserke Susanne Bier. Aprila pa bo v mestu z orkestrom Zahodno-vzhodni divan nastopil svetovno poznani izraelski dirigent in pianist Daniel Barenboim.

Arhus, ki se je v projektu EPK povezal z 18 občinami, pa ni prvo dansko mesto, ki mu je pripadla ta čast. Tako je leta 1996 EPK kot prvo dansko mesto že gostil Koebenhavn.